Aksjesparing

Få med deg fonds­sparingens «skattehull»

Det er et «smutthull» for deg som vil unngå gevinstskatt.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparing i aksjefond vil forhåpentligvis gi solid gevinst med tid og stunder. Nettopp derfor anbefales fondssparing til langsiktig sparing.

Men, gevinsten må beskattes - enkelt og greit kalt gevinstskatt, den dagen du skal bruke pengene.

Det finnes imidlertid et aldri så lite smutthull for å unngå gevinstskatten, som de med barn mellom 17 og 25 år, eller den enkelte unge voksne alene, kan utnytte.

I alderen 17 til 25 år har mange ofte lav bruttoinntekt, for eksempel fordi de studerer, har et friår eller er i militæret. Selger de fond eller aksjer i denne perioden, kan hele gevinsten bli skattefri, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Slik «smetter» du unna skatten

Så, hvordan er det mulig?

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer det han omtaler som temmelig kompliserte, men lovlige regler:

Oppskrift på å unngå gevinstskatt

  • De fleste kjenner til fribeløpet på 55.000 kroner. Det er dette som gjør at studenter og skoleungdom kan tjene inntil 55.000 kroner uten å betale skatt.
  • Det finnes et tilsvarende fribeløp for kapitalinntekter, men dette beløpet sees i sammenheng med arbeidsinntekt. Personer over 17 år kan ha inntil 51.300 kroner årlig i samlede kapitalinntekter (tilsvarende personfradraget), uten at det utløser skatt på gevinsten. Dette gjelder for øvrig renteinntekter - hvis det er aksjegevinster, er fribeløpet litt mindre (35.625 kroner) grunnet oppjusteringsfaktoren på aksjegevinster.
  • Forutsetningen er altså at lønnsinntekten ikke overstiger 31.800 kroner (minstefradraget) det samme året. Har personen både arbeidsinntekt og kapitalinntekt, må summen være under 83.100 kroner i 2020 (personfradraget på 51.300 pluss bunnbeløpet på minstefradraget på 31.800).

- Når barn som har spart i aksjefond i sitt navn blir 17 år, kan de ta ut 35.625 kroner årlig i skattefrie inntekter. Mens de studerer eller er i militæret og har lav inntekt, kan dette skattetrikset brukes fullt lovlig, sier Sættem til Dinside.

Det går for så vidt an å utnytte skattehullet dersom det spares i foreldrenes navn også, men da må aksjefondene overføres til barnet, og så selger barnet fondene i eget navn på et senere tidspunkt, ifølge Sættem.

AVSLØRER: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer ukjent skattehull. Foto: Jonas Björkhag
AVSLØRER: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer ukjent skattehull. Foto: Jonas Björkhag Vis mer

Lurt å vente til desember

Bruk gjerne Dinsides skattekalkulator for å finne ut hvor grensene går for null-skatt går dersom du både har inntekt fra arbeid i tillegg til fond og aksjer.

Det er imidlertid ikke slik at det blir skatt fra første krone straks gevinsten bikker personfradraget på 51.300 kroner, men det blir skatt på det overskytende, skriver Kvadsheim.

I desember vet du bedre hvor mye du har tjent i løpet av inneværende år og kan enkelt selge så mange fondsandeler før nyttår at du slipper gevinstskatten, råder siviløkonomen videre.

Begynn med å spare tusen kroner i måneden

Virker oppskriften over litt vel komplisert?

Da kan et regneeksempel fra spareøkonom Sættem kanskje være til hjelp:

  • Sett at foreldre sparer tusen kroner månedlig i aksjefond fra barnet er 0 til 18 år, noe som tilsvarer så å si barnetrygden.
  • Innskuddene vil da tilsvare totalt 216.000 kroner, og med 5,5 prosent årlig netto avkastning, vil spareavtalen summere seg til 364.228 kroner etter 18 år.
  • Den skattepliktige gevinsten utgjør 148.228 kroner. Med skatteprosent på 31,68 prosent, blir skatten rundt 47.000 kroner (vi ser bort fra skjermingsfradrag i dette eksempelet, som i realiteten ville redusert skatteregningen med noen tusenlapper).
  • Dersom barnet studerer og kan selge aksjefondene over en periode på fire år, med om lag 35.000 kroner i gevinst per år, vil barnet kunne få ut hele gevinsten skattefritt - fullt lovlig.

- Svært få utnytter dette

Sættem kjenner kun noen få som benytter dette smutthullet fra gevinstskatten:

- Jeg vil tro det er svært få, kun en håndfull personer i året, som gjør det. Det skyldes at reglene er kompliserte, samt at det er relativt få som har store skattepliktige gevinster på aksjer og aksjefond når de er unge, sier han.

- Har du arbeidsinntekt over 83.000 kroner, vil du jo uansett måtte betale skatt av kapitalinntekter, siden fribeløpene er brukt opp.

Flere skattehull?

Foruten smutthullet vi har omtalt i denne saken, er det slutt på andre skattefrie gevinster på aksjer og fond for alle praktiske formål. Skattehullet knyttet til gevinstskatt kan, som sagt, brukes av personer med lav inntekt, typisk studenter.

- Men husk også at det er skattefri gevinst når du selger egen bolig som du har brukt i minst 12 av de siste 24 månedene, skyter Sættem inn til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer