Aksjesparing

Få med deg fonds­sparingens «skattehull»

Det er et «smutthull» for deg som vil unngå gevinstskatt.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparing i aksjefond vil forhåpentligvis gi solid gevinst med tid og stunder. Nettopp derfor anbefales fondssparing til langsiktig sparing.

Men, gevinsten må beskattes - enkelt og greit kalt gevinstskatt, den dagen du skal bruke pengene.

Det finnes imidlertid et aldri så lite smutthull for å unngå gevinstskatten, som de med barn mellom 17 og 25 år, eller den enkelte unge voksne alene, kan utnytte.

I alderen 17 til 25 år har mange ofte lav bruttoinntekt, for eksempel fordi de studerer, har et friår eller er i militæret. Selger de fond eller aksjer i denne perioden, kan hele gevinsten bli skattefri, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Slik «smetter» du unna skatten

Så, hvordan er det mulig?

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer det han omtaler som temmelig kompliserte, men lovlige regler:

- Når barn som har spart i aksjefond i sitt navn blir 17 år, kan de ta ut 35.625 kroner årlig i skattefrie inntekter. Mens de studerer eller er i militæret og har lav inntekt, kan dette skattetrikset brukes fullt lovlig, sier Sættem til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer