Lage godt budsjett

Få oversikt over økonomien

Samtidig kan du også spare mye penger.

FÅ KONTROLL: Å regne sammen alle utgiftene sine er ikke det morsomste man kan gjøre, men det er viktig å gjøre i et budsjett for å få oversikt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FÅ KONTROLL: Å regne sammen alle utgiftene sine er ikke det morsomste man kan gjøre, men det er viktig å gjøre i et budsjett for å få oversikt. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Et godt budsjett kan hjelpe deg å få god kontroll på økonomien, ved å gi deg full oversikt over hva du tror du kommer til å bruke penger på, samtidig som du i ettertid kan sjekke hvor mye penger du har brukt på de ulike elementene i budsjettet ditt.

Når du samler alle inntekter og utgifter i et budsjett, får du bedre grunnlag for å prioritere forbruket riktig, som kan være til god hjelp for å hindre deg i å bruke mer penger enn det du får inn.

Financer.com lister opp 10 enkle tips for å sette opp et godt budsjett - som du også kan klare å holde.

1. Sett opp budsjettet i Excel

Når du først skal lage et budsjett, kan du bruke et regneark, men du kan også bruke penn og papir. Uansett er det viktig at du har budsjettet lett tilgjengelig slik at du kan notere når du bruker penger.

Finanssans.no har utarbeidet et forslag til budsjett i Excel-format der du selv enkelt kan putte inn ulike poster som lønn og utgifter til internett, strøm og innboforsikring. I budsjettet kan du også se hvor mye overskudd du sitter igjen med i slutten av måneden etter å ha fylt ut alle postene med utgifter, faste sparebeløp og eventuelle avvik i budsjettet.

2. Spar på alle kvitteringer

Det er lurt å ta vare på alle kvitteringer slik at du får full oversikt over alle utgiftene dine, både faste og variable.

Hvis du foretrekker å bruke kort, kan du bruke nettbanken til å få oversikt over hva du bruker penger på - og dermed regne ut alle utgiftene dine derfra. Noen nettbanker har også funksjoner som samler ulike transaksjoner i kategorier.

3. Kartlegg inntektene dine

For å utarbeide et godt budsjett for din økonomi, er det viktig å ta utgangspunkt i hvilke inntekter du har. Dette er spesielt viktig for å ikke bruke mer penger enn du får inn i løpet av en måned. Du kan derfor begynne med å regne ut hvor mye du tjener eller får inn i løpet av en måned, og skrive ned beløpet som en totalsum.

Dette er en post som blant annet kan inneholde: lønn, inntekter fra NAV, sykepenger, leieinntekter, inntekter fra renter, barnebidrag og den slags.

Dersom inntekten din varierer fra måned til måned, anbefaler financer.com å sette inn den laveste inntekten du forventer å ha.

4. Kartlegg dine faste utgifter

Den neste posten som er essensielt i et godt budsjett, er en oversikt over dine faste utgifter.

Denne posten kan inneholde alt fra: leieutgifter, nedbetaling på lån, strøm, internett, kommunale avgifter og andre utgifter i sammenheng med boligen din. I denne utgiftsposten burde du også tilføye livsforsikringer, reiseforsikringer, billån og mobilregninger. Glem heller ikke abonnementer på strømmetjenester og den slags.

For å få bedre oversikt over hvor mye som faktisk går ut til de ulike postene, kan du lage egen regningskonto og matkonto. I en regningskonto setter du inn penger for å dekke utgifter til lån og andre løpende, faste utgifter. I en matkonto setter du inn et fast beløp hver uke eller måned for å dekke matutgifter.

Dermed vet du hva du har satt inn på de ulike kontoene, og hvor mye som har blitt trukket derfra i løpet av måneden.

5. Variable utgifter fra måned til måned

Du har mest sannsynlig noen utgiftsposter som varierer fra måned til måned. På disse utgiftene kan det være lurt å spare på kvitteringene slik at du etter noen måneder kan gå tilbake og beregne hva gjennomsnittskostnaden blir. Deretter fører du dette beløpet opp i budsjettet.

Varierende utgifter kan ifølge financer.com også være poster som: matutgifter, bensinpenger, parkering, transportutgifter, penger på shopping, sosiale utgifter som kino, sammenkomster, bursdager, kaffe, konserter og lignende og reiseutgifter.

For å få totalt oversikt kan du prøve Dinsides sløsekalkulator, for å regne ut hvor mye du omtrentlig bruker på såkalte "sløseutgifter" i løpet av en måned. Da blir det også lettere for deg å sette opp denne utgiftsposten i budsjettet ditt mer nøyaktig.

6. Vær ærlig med deg selv

Det er lett å overbevise seg selv om at man ikke bruker så mye menger på ting og tang som man egentlig bruker penger på. Kanskje du utelater utgifter, mens andre ganger runder du kanskje beløpet ned.

Det som likevel er det lureste er å være ærlig mot deg selv, for budsjettet er bare for deg selv, og for at du skal få kontroll på økonomien din.

7. Sett av penger til sparing

Dersom du klarer å være ærlig med deg selv, og følge budsjettet ditt, kan du klare å spare penger også. Sparing er alltid en god ide, enten det er for å spare til ny bil, nytt hus, eller til uforutsette utgifter.

Du kan sette opp sparing som egen utgiftspost for å prioritere sparingen på lik linje med andre utgiftene i budsjettet ditt hver måned.

På denne posten er det viktig at du ikke setter opp for mye penger som går til sparing slik at du kun får endene til å møtes. Du må kunne ha midler til å håndtere uforutsette kostnader som for eksempel reparasjon av bil, ny vaskemaskin, tannlege eller legebesøk, ting og tang som går i stykker, eller baksmell på skatten.

8. Den totale oversikten - går budsjettet ditt opp?

Når alle utgifter er gjort rede for, og du har fått full oversikt over hva du bruker penger på, bør budsjettet gå i pluss.

Blir utgiftene dine høyere enn inntektene? Hvis de er det må du gjøre nødvendige endringer for å ikke konstant gå i minus. Er det noe du kan klare deg uten, eller kutte ned på?

9. Kutt kostnader der du kan

Formålet med et budsjett er å få oversikt over hva du faktisk bruker penger på, og dermed kutte unødvendige kostnader der forbruket kunne vært lavere.

Spar penger der du kan, og sørg for at du i hvert fall ikke bruker mer penger enn det du får inn.

Det kan være nyttig å spørre deg selv om dette:

  • Er det noen poster i budsjettet som utmerker seg ved høyt forbruk når du ser på budsjettet ditt?
  • Bruker du penger på helt unødvendige ting?
  • Hvor kan du eventuelt kutte kostnader for å få budsjettet til å gå opp, og gjerne gå i pluss?
  • På hvilken post kan du eventuelt unne deg litt ekstra luksus?

10. Ha målene med budsjettet klart for deg

Det er også viktig at budsjettet er overkommelig, og at det ikke er for "løst" eller for strengt. Hvor mye vil du bruke på hver post, og hva mener du er oppnåelig?

Sett deg derfor noen mål for budsjettet og hold deg til dem for å få bedre kontroll på økonomien. Hvor mye ønsker du å spare? Hvor mye vil du bruke på mat i måneden?

For motivasjon til å holde deg til budsjettet du har utarbeidet, kan det gi motivasjon å bestemme seg for en belønning du kan unne deg dersom du klarer å holde deg til budsjettet til du selv har utarbeidet.

Det kan for eksempel være et spesielt beløp du ønsker å spare til, eller et klesplagg, opplevelse, en liten reise eller du ikke har unnet å kjøpe deg ellers i budsjett-perioden din.

Hvordan skal du holde budsjettet?

Et annet tips er å utarbeide både årsbudsjett og månedsbudsjett, slik at du får best mulig oversikt. Samtidig opprettholder du forhåpentligvis også motivasjonen til å forholde deg til budsjettet du har satt opp.

Samtidig er det viktig at budsjettet ikke er for detaljert og strengt, slik at det ikke blir for tungvint å forholde seg til.

Det er dessuten ikke lurt å ha et for trangt budsjett som setter av mye penger til sparing, men som er vanskelig å holde. Da mister budsjettet mye av poenget sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer