Få pakkene trygt fram før jul

Det er flere grep du kan ta for å sikre at pakkene du har bestilt hjem eller skal sende til venner og familie, ikke forsvinner.

PAKKELEVERING: Posten startet test av pakkelevering innenfor døra når mottakeren ikke er hjemme i februar. Foto: Posten Norge.
PAKKELEVERING: Posten startet test av pakkelevering innenfor døra når mottakeren ikke er hjemme i februar. Foto: Posten Norge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje planer om å sende noe til kjente og kjære i Norge eller utlandet til jul? Eller kanskje du venter på en bestilling du har gjort i nettbutikken? I dag, fredag 13. desember, er fristen for å sende brev og små pakker for at du skal være sikker på at de kommer fram før jul.

Det er imidlertid flere ting å tenke på. Her har vi samlet noen gode postråd, både fra Posten og hjemsikkerhetsselskapet Ring, slik at du kan sikre trygg pakkelevering i julestria.

1. Planlegg godt

Planlegg jula, og meld fra hvor du bor. Gamle adresselister kan føre til forsinket post. Husk å oppdatere egen adresse, samt sjekke de du skal sende til, skriver Posten.

Sjekk sendefristene. Send juleposten i god tid, slik at den kommer fram til julaften. Til utlandet er det egne frister.

2. Riktig innpakking

Bruk god emballasje. Unngå løsninger som gjør at innholdet kan falle ut, og bruk fyllstoff for å unngå skader. Legg gjerne en adresselapp i pakken også.

Du kan faktisk kjøpe digitale frimerker og sende fra din egen postkasse, informerer Posten, men du kan også gjøre det på gamlemåten med vanlige frimerker, julefrimerker eller personlige frimerker.

Hvis du sender eller kjøper et dyrt produkt bør du unngå at emballasjen på sendingen viser innholdet. Velg helst butikker som sender varene i en anonym standardemballasje, råder Ring.

3. Sporing

Følg pakker på vei til deg via Postens sporingsapp eller annen løsning. Da blir du varslet når pakken er på vei og når den er klar til å hentes.

Sørg for å spore pakkene dine, og velg å motta meldinger om status for forsendelsen der det er mulig. Slik kan du også sørge for at du eller noen andre er hjemmet i tidsrommet en pakke er ventet å ankomme, om du har valgt levering på døra.

Har du handlet hos mange ulike nettbutikker kan det lønne seg å lage en liste over alle kjøpene med sporingsnummer, så har du full oversikt.

4. Hent med én gang

Hjelp hentestedet ditt og hent pakkene etter hvert. Du kan ofte spare deg for kø midt på dagen, framholder Posten.

5. Sikre trygg levering

Dersom du har bestilt hjemlevering, bør du sørge for at budet får klare instruksjoner. Er det, for eksempel, OK å sette varen utenfor døra om du ikke er hjemme, eller ønsker du at budet tar med varen til et utleveringssted?

Hvis du ikke har anledning til å ta imot pakker som kommer på døra, kan du ringe budfirmaet og be dem sette pakken på hold. Uansett hvor gode naboer du har, og hvor godt beskyttet hjemmet ditt er, så bør ikke pakker stå lenge uten tilsyn, framholder Ring.

6. Alliér deg med naboene

Likevel er det lurt å ha et godt forhold til naboene. De kan ta inn pakkene for deg, og de kan også bidra til å forebygge innbrudd.

Fortell dem gjerne når du planlegger å være bortreist i jula, så kan de som blir værende i nabolaget gi beskjed om de ser noe uventet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer