Poseavgift:

Få pant på plastposen

Sportskjede med nytt miljøgrep.

PENGENE TILBAKE: På Sport Outlet får du pant på plastposene om du returnerer dem ti lbutikk. Foto: Sport Outlet
PENGENE TILBAKE: På Sport Outlet får du pant på plastposene om du returnerer dem ti lbutikk. Foto: Sport Outlet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at vi minnet våre lesere på at du får gjenbruksbonus når du bruker Coops handlenett i Coop-butikker, har vi fått flere henvendelser om et annet initiativ: Hos sportskjeden Sport Outlet får du pengene tilbake om du leverer posen inn i butikken etter bruk.

- Vi ser på dette som en stor fordel for å prøve å sikre at posene ikke blir kastet i naturen, sier leder for kjeden Sondre Versto til DinSide.

Handleposene koster tre kroner per stykke, og du får tre kroner i pant. De er laget i resirkulert plast, og er 100 prosent gjenvinnbare. Innsamlede poser sendes til resirkulering.

ENGASJERT: Kjedeleder Sondre Versto er stolt av panteordningen. Foto: Sport Outlet
ENGASJERT: Kjedeleder Sondre Versto er stolt av panteordningen. Foto: Sport Outlet Vis mer

- Vi har hatt denne ordningen i flere år nå og våre kunder setter stor pris på ordningen. Vi har også sett kunder komme til oss og kjøpe en pose som de tar med seg på matbutikken, sier Versto.

- Dette er vinn-vinn for kunde og miljø.

Svensk suksess

Pant på plastposer er ikke nytt, både svenske og danske supermarkeder har hatt liknende ordninger. Svenskene var først ute, der dagligvarekjeden Hemköp ga pant på plastposer i 2017.

TUR RETUR: Den danske supermarkedkjeden Netto innførte pant på sine bæreposer i 2018. Foto: Netto
TUR RETUR: Den danske supermarkedkjeden Netto innførte pant på sine bæreposer i 2018. Foto: Netto Vis mer

Den danske supermarkedkjeden Netto kjørte et pilotprosjekt på Fyn med pant på retur av bæreposer våren 2018. Dette var så vellykket at panten økte til 2 kroner i oktober samme år og utvidet til Bornholm.

For å venne kundene til å pante posene la de også inn en ekstra gulrot, kundene betalte femti øre mindre for posen enn de fikk i retur.

- Netto ser den nye pantordningen som en investering, der utgiftene går til et godt formål – nemlig å minske plastforurensning, skrev selskapet i en pressemelding.

Ordningen er siden avviklet.

Ikke aktuelt i Norge

Ingen norske dagligvarekjeder har innført noe liknende, eller vurderer det, viser våre undersøkelser.

- Inntil videre så ser vi at avgiftsøkningen fra Handelens Miljøfond kombinert med jobben vi har gjort med bevisstgjøring og å tilby gode alternativ som både gagner miljøet og lommeboka, har hatt en stor effekt, sier Anders Midtbø, kommunikasjonsrådgiver i Rema 1000, til DinSide.

- I høst så vi en 40 prosent reduksjon i plastposesalget sammen med en stor økning i salget av gjenbruksnett og avfallspose. Vi er på langt nær ferdig med jobben, og vi lover å fortsette helt til vi har nådd målet med 40 poser i året per nordmann.

Heller ikke Kiwi har posepant, forteller Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef og koordinator bærekraft i Kiwi. Hun viser til Kiwis gjenbruksnett som du bare trenger å kjøpe én gang.

- De koster 10 kroner og kan brukes om og om igjen. Hvis nettet blir ødelagt, får du et nytt helt gratis i en hvilken som helst KIWI-butikk.

I tillegg har de hatt ulike tiltak for å redusere salg av bæreposer i plast, som et plastposelotteri i begynnelsen av 2023, der kundene kunne vinne 1000 kroner ved å si nei til plastposer.

- Vi har også delt ut gratis gjenbruksposer til våre kunder. I 2018 kunne alle Kiwi Pluss-kunder få en gratis gjenbrukspose, og da delte vi ut ca. 150 000 stykker.

Her finner du Coops posebonus

Coops løsning med gjenbruksbonus er kanskje den mest lukrative, der du faktisk tjener penger etter å ha brukt posen elleve ganger.

Etter vi minnet våre lesere på at Coop gir en krone i bonus hver gang kundene skanner gjenbruksnettet, har vi blitt kontaktet av en rekke lesere som trodde det var slutt på dette.

Det stemmer ikke. Så selv om du stusser over at det står 0,00 kroner på kvitteringen, når du skanner gjenbruksmerket på posen er det bare å fortsette å skanne.

Det er ingen nyhet at plastposer i butikken har blitt dyrere, men visste du at du faktisk kan tjene litt på å bruke dette gjenbruksnettet? Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

- Gjenbruksbonusen er ikke synlig på kvitteringen, slik har det alltid vært, sier Simen Kjønnås Thorsen, kommunikasjonsrådgiver i Coop, til DinSide.

Opptjent gjenbruksbonus vil bare være synlig i fordelsregnskapet i Coop-appen/Min side.

Vil du sjekke hvor mye du har tjent opp, kan du gjøre det i appen.

- Trykk på «Mitt Coop», så «Totalt spart i år X KR, Se oversikt». Så velger du «måned», og «Se detaljer» > Så skal det ligge under «Bonus i butikk», sier Thorsen.