Kjøpt kopierte møbler eller piratkopier?

Få pengene tilbake for falske varer

Trodde han kjøpte ekte stoler, men viste seg å være kopier. Nå får han 10.000 kroner tilbake.

EKTE ELLER FALSK: Handler du for eksempel møbler, er det fare for å komme borti falske varer. Disse trenger ikke nødvendigvis å være dårligere enn ekte vare, men tror du at du betaler for noe ekte og får noe falskt, har du krav på pengene tilbake. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EKTE ELLER FALSK: Handler du for eksempel møbler, er det fare for å komme borti falske varer. Disse trenger ikke nødvendigvis å være dårligere enn ekte vare, men tror du at du betaler for noe ekte og får noe falskt, har du krav på pengene tilbake. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vinteren for ett år siden kjøpte en nordmann åtte brukte teakstoler gjennom en Instagram-profil.

Stolene ble annonsert som typen «City» fra Øivind Iversen. Dette er en klassiker som ble produsert av Møre Lenestolfabrikk fra rundt 1955, og prisen for de åtte stolene var deretter: 10.000 kroner.

Men da kjøperen mottok stolene, syntes han ikke størrelsen og detaljene stemte med originalen. Han ba derfor Fora Form, tidligere Møre Lenestolfabrikk, om innspill.

«Dette er ikke vår stol, det er en kopi produsert av Danerka, de ble dømt til å slutte å produsere denne stolen. Tror de sluttet å produsere rundt 1960» svarte produsenten.

Stolene var altså gamle, men ikke originale, slik selgeren hadde hevdet. Og da slår lovverket inn.

Derfor får han tilbake pengene

Mannen klagde til selgeren, men fikk ikke gehør. Selgeren mente blant annet det var «bare tull å reklamere på 50 år gamle stoler».

Men det synes ikke Forbrukerklageutvalget, som kjøperen ba om hjelp.

  • Utvalget anser selgeren i dette tilfellet som en næringsdrivende, og kjøpet reguleres dermed av forbrukerkjøpsloven.
  • Denne sier, kort forklart, at kjøperen skal få det kjøperen hadde grunn til å tro at han skulle få. I dette tilfellet; ekte møbler.
  • Når han derimot fikk falske møbler, foreligger det en mangel ved varen.

«Det er ingen holdepunkter i saken for at innklagede tok noe forbehold om ektheten, eller at klageren grunnet andre forhold måtte forstå at stolene var kopier» skriver utvalget i sin ferske avgjørelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer