Få penger tilbake på regningen

Noen kredittkort gir deg rabatt i utvalgte restauranter og butikker. Nå kaster Skandiabanken seg også på denne bølgen.

Betaler du restaurantregningen med utvalgte kredittkort, kan du få spesialrabatt.  Foto: Per Ervland
Betaler du restaurantregningen med utvalgte kredittkort, kan du få spesialrabatt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kredittkortselskapene kjemper ikke bare om å ha de beste rentene og betingelsene. De siste årene har selskapene også kunne lokke til seg kunder ved å tilby rabatter ved bruk av kortene på enkelte restauranter og butikker.

Nå kaster Skandiabanken seg på denne bølgen, og gir deg spesialrabatter på utvalgte steder når du drar kredittkortet eller betaler med Visa-delen på bankkortet.

Pengene blir satt inn på konto etter at du har betalt regningen. Har du gitt kelneren tips med samme kort, vil du få igjen ti prosent av dette også.

Har sett verre grep enn dette

Flere enn 200.000 nordmenn er registrert som dårlige betalere, fordi de har én eller flere betalingsanmerkninger, ifølge tall fra analyseselskapet Experian. Mange av disse har latt seg friste av å betale med penger de ikke har, gjennom for eksempel bruk av dyre kredittkort.

Jorge Jensen, Forbrukerrådet Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no
Jorge Jensen, Forbrukerrådet Foto: cf-wesenberg/kolonihaven.no Vis mer


Forbrukerrådet er likevel ikke redd for at de fristende rabattene fra kredittkortselskapene skal få enda flere nordmenn i økonomisk uføre.

– Kredittkortselskapene har gjentatte ganger vist at de kan gjøre kreative grep, og vi har sett ting som er mye verre enn dette, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Han tviler på at kunder vil bruke kortene mer enn det de har råd til som følge av slike fristelser.

– Det er mange selskaper som har tilbudt mer aparte tilleggtjenester på kredittkortene gjennom årenes løp, uten at det har endret folks atferd. Det er ikke vår store bekymring at selskapene holder på med slike kreative tiltak, sier Jensen til DinSide.

Han tror heller ikke selskapene får mange flere kunder av at de tilbyr slike ordninger.

– Jeg er ikke sikker på at de får flere kredittkortkunder av den grunn, men for de som allerede har kortet er det jo en bonus, sier Jensen.


Sender varslet på e-poster og sms

Heller ikke Skandiabanken tror det nye rabattilbudet vil få flere til å slite med økonomien.

Johnny Anderson, Skandiabanken Foto: Per Ervland
Johnny Anderson, Skandiabanken Foto: Per Ervland Vis mer


– Vi har en svært sunn kundeportefølje med svært lite betalingsanmerkninger og tap på kreditter, sier informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken til DinSide.

Han sier at banken har satt inn en rekke tiltak som skal gjøre det enklere for kundene å holde orden på hvor mye de har handlet på kreditt.

– Vi har valgt å gjøre det enklere for kundene å holde kontroll på kredittbruken ved å gi mulighet til å krysse av for at hele opptrukket kredittbeløp automatisk skal betales tilbake innen forfall. Dette istedenfor å kun bli fakturert for minstebeløp som endel korttilbydere kun tilbyr.

Han legger til at banken sender både e-poster og tekstmeldinger til kunder som ligger dårlig an med tilbakebetalingen av det beløpet de skylder.

Noen av tilbudene

Blant tilbudene som Skandiabanken frister med, finner vi blant annet ti prosent rabatt på en rekke bedre matsteder i hovedstaden og andre store byer i Norge.

Et tilsvarende tilbud på mange av de samme restaurantene får du for eksempel hvis du bruker kredittkortet fra Remember Card. Det samme kortet gir også opptil 25 prosent rabatt i over 200 nettbutikker.

Skandiabanken har også satset på rabatter på reiser. Du kan for eksempel få 15 prosent rabatt på tur med Hurtigruten og 1.000 kroner tilbake ved bestilling av utvalgte turer med StarTour. Flere tilbud finner du på nettstedet til Skandiabanken.

Flere kredittkortselskaper frister med drivstoffrabatter. Blant annet gir 365 Direkte 3,65 prosent cashback på bensinstasjoner.

Husk å lese alle selskapenes betingelser før du bruker kortene. Enkelte selskaper opererer for eksempel med maksimalsummer på tilbakebetaling av penger.

Men kanskje viktigst av alt: Glem ikke å sjekke hvilke renter kortselskapene opererer med, antall rentefrie dager og eventuelle gebyrer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer