Få pengesmarte barn

Fra barnehage til universitet: Dette bør barnet ditt vite om penger.

BEP/JY DESFOUX/OUEST FRANCE ;  Dans 200 jours (guere plus de 6mois) la monnaie unique europeenne entrera en vigueur. Leuro remplacera progressivement nos francs français a partir du 1er janvier 2002 et definitivement a la date du 17 fevrier. Les enfants aussi vont devoir sadapter a la nouvelle monnaie  Foto: colourbox.com
BEP/JY DESFOUX/OUEST FRANCE ; Dans 200 jours (guere plus de 6mois) la monnaie unique europeenne entrera en vigueur. Leuro remplacera progressivement nos francs français a partir du 1er janvier 2002 et definitivement a la date du 17 fevrier. Les enfants aussi vont devoir sadapter a la nouvelle monnaie Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide skrev nylig om en undersøkelse gjennomført for en dansk storbank, som viser at kunnskapen om privatøkonomi blant norske ungdommer på 18-19 år er overraskende dårlig.

Ungdommer svake i privatøkonomi

Kanskje kan det tyde på at foreldre er for dårlige til å lære barna sine om penger og økonomi?

Barn bør lære privatøkonomi

Nettstedet kiplinger.com har laget en enkel guide nettopp til hvordan foreldre bør presentere penger for barna sine, og hva som bør kunnes ved hvilken alder.

Slik går du frem for å gjøre barnet ditt pengesmart:

Barnehagealder:

Begynn på den enkleste måten, ved å vise barnet at penger kan byttes mot andre ting. La dem få erfare dette også i praksis. For eksempel kan du la dem få putte penger på en brusautomat eller la dem få kjøpe en sjokolade. Barna bør allerede nå lære seg forskjellen mellom femtiøringer, kronestykker, tiere og så videre. De kan også gjerne leke "bank og butikk". Ikke forvent for mye av barnet ditt i denne alderen.

6 -7 år:

Nå bør du begynne å gi barnet ditt en liten ukelønn. Barna bør lære at to femmere tilsvarer en tier, at to tiere tilsvarer en tyvekroning og så videre. Barna lærer også om penger på skolen, og blir mer sofistikerte. La barnet ditt velge selv hvordan han eller hun vil bruke pengene sine, for det er en fin måte å lære hvor mye eller lite pengene egentlig er verdt.

8-9 år:

Du har sikkert allerede begynt å spare penger for barnet ditt, men nå er det på tide at barnet også får sin egen bankkonto. De vil sette pris på, og ha nytte av, å vite hvordan en bank fungerer. Det vil muligens ta dem litt tid å forstå at om de setter inn hundre kroner, vil de få pengene tilbake - bare ikke den samme hundrelappen.

11-12 år:

Nå kan du gi barnet ditt mer ansvar i forhold til lommepengene. For eksempel kan de få betale for utflukter med venner eller bursdagsgaver. Dette er også riktig tid for å gi barna basiskunnskaper om investering. Forklar at det å eie aksjer er det samme som å eie en del av et selskap, hvis produkter de bruker eller kan kjøpe i butikken.

Hjelp, barnet mitt stjeler!

Barn spiller bort tusener

14-15 år:

Oppmuntre barnet ditt til å få en jobb! I det minste en sommerjobb. Tenåringer kan jobbe i for eksempel butikker, fornøyelsesparker, kinoer, restauranter og kontorer. La dem få et eget bankkort, så de kan sette inn eller ta ut penger fra sparekontoen.

16-17 år:

I denne alderen bør tenåringen ta ansvar for å kjøpe sine egne klær. Om de ikke allerede har en deltids- eller sommerjobb, er det på tide å få en nå. La dem få ta mest mulig ansvar for egen økonomi, så de er godt forberedte når det er på tide å flytte hjemmefra.

18-19 år:

Vis hvordan selvangivelsen fylles ut og leveres. Ungdommene bør så tidlig som mulig ta ansvar for dette selv.

Fra cirka 20 år:

Etter å ha hatt erfaring med å styre sin egen økonomi, er unge voksne nå klare for å få kredittkort og betjene lån.

Mer om privatøkonomi:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer