Fondssparing

Få utnytter fullt lovlig «skattehull»

Du kan nemlig unngå gevinstskatt på fondssparingen din.

UKJENT: De færreste kjenner til skattehullet fordi reglene er kompliserte, men de her helt lovlige. Foto: Terje Pedersen/NTB
UKJENT: De færreste kjenner til skattehullet fordi reglene er kompliserte, men de her helt lovlige. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert

Dette er fortsatt et lite kjent skattetriks, som kan spare deg for titusenvis av kroner, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Sparer du i fond, vil verdien på pengene i fondet nok gå opp og ned, men til syvende og sist får du forhåpentligvis en solid gevinst. Det er derfor fondssparing bør være langsiktig og minst over fem år.

Den dagen du tar ut pengene av fondet, må du betale skatt av gevinsten du sannsynligvis har tilegnet deg, og det er denne gevinstskatten det finnes et aldri så lite smutthull for å unngå.

Utnytt ungdomstida

Fondssparingens skattehull fordrer enten at du har barn mellom 17 til 25 år, eller at du er en ung voksen selv og har egnet livssituasjon.

I alderen 17 til 25 år, har mange ofte lav bruttoinntekt, for eksempel fordi de studerer, har et friår eller er i militæret. Selger de fond eller aksjer i denne perioden, kan hele gevinsten bli skattefri, skriver Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Slik smetter du unna skatten

Er du i en posisjon der du faktisk kan snike deg unna gevinstskatten, og vil vite hvordan det gjøres?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer