Fondssparing

Få utnytter fullt lovlig «skattehull»

Du kan nemlig unngå gevinstskatt på fondssparingen din.

UKJENT: De færreste kjenner til skattehullet fordi reglene er kompliserte, men de her helt lovlige. Foto: Terje Pedersen/NTB
UKJENT: De færreste kjenner til skattehullet fordi reglene er kompliserte, men de her helt lovlige. Foto: Terje Pedersen/NTB Vis mer
Publisert

Dette er fortsatt et lite kjent skattetriks, som kan spare deg for titusenvis av kroner, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Sparer du i fond, vil verdien på pengene i fondet nok gå opp og ned, men til syvende og sist får du forhåpentligvis en solid gevinst. Det er derfor fondssparing bør være langsiktig og minst over fem år.

Den dagen du tar ut pengene av fondet, må du betale skatt av gevinsten du sannsynligvis har tilegnet deg, og det er denne gevinstskatten det finnes et aldri så lite smutthull for å unngå.

Utnytt ungdomstida

Fondssparingens skattehull fordrer enten at du har barn mellom 17 til 25 år, eller at du er en ung voksen selv og har egnet livssituasjon.

I alderen 17 til 25 år, har mange ofte lav bruttoinntekt, for eksempel fordi de studerer, har et friår eller er i militæret. Selger de fond eller aksjer i denne perioden, kan hele gevinsten bli skattefri, skriver Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper når pengene dine står på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer

Slik smetter du unna skatten

Er du i en posisjon der du faktisk kan snike deg unna gevinstskatten, og vil vite hvordan det gjøres?

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer det han omtaler som temmelig kompliserte, men fullt lovlige, regler:

  • De fleste kjenner til fribeløpet på 60 000 kroner, et beløp som gjør at studenter og skoleungdom kan tjene inntil 60 000 kroner uten å betale skatt.
  • Det finnes et tilsvarende fribeløp for kapitalinntekter, men dette beløpet sees i sammenheng med arbeidsinntekt. Personer over 17 år kan ha inntil 52 450 kroner årlig i samlede kapitalinntekter (tilsvarende personfradraget), uten at det utløser skatt på gevinsten. Dette gjelder for øvrig renteinntekter - hvis det er aksjegevinster, er fribeløpet litt mindre (36 424 kroner) grunnet oppjusteringsfaktoren på aksjegevinster.
  • Forutsetningen er altså at lønnsinntekten ikke overstiger 31 800 kroner (minstefradraget) det samme året. Har personen både arbeids- og kapitalinntekt, må summen være under 84 250 kroner i 2021 (personfradraget på 52 450 pluss bunnbeløpet på minstefradraget på 31 800).

- Når barn som har spart i aksjefond i sitt navn blir 17 år, kan de ta ut 36 424 kroner årlig i skattefrie inntekter, og mens de ennå har lav inntekt, kan dette skattetrikset brukes fullt lovlig, sier Sættem til Dinside.

Vent til desember

Det er imidlertid ikke slik at det blir skatt fra første krone straks gevinsten bikker personfradraget på 52 450 kroner, men det blir skatt på det overskytende, understreker Kvadsheim.

I desember vet du bedre hvor mye du har tjent i løpet av inneværende år, og da kan du enkelt selge så mange fondsandeler før nyttår at du slipper gevinstskatten, råder siviløkonomen videre.

Bruk gjerne Dinsides skattekalkulator for å finne ut hvor grensene går for null-skatt går dersom du både har inntekt fra arbeid, i tillegg til fond og aksjer.

Så mye er det å spare

For å illustrere sparepotensialet ved å utnytte gevinstskattehullet, har Sættem satt opp et eksempel:

  • Sett at foreldre sparer tusen kroner månedlig i aksjefond fra barnet deres er 0 til 18 år, noe som tilsvarer så å si barnetrygden.
  • Innskuddene vil da tilsvare totalt 216 000 kroner, og med 5,5 prosent årlig netto avkastning, vil spareavtalen summere seg til 364 228 kroner etter 18 år.
  • Den skattepliktige gevinsten utgjør 148 228 kroner. Med skatteprosent på 31,68 prosent, blir skatten rundt 47 000 kroner (vi ser bort fra skjermingsfradrag i dette eksempelet, som i realiteten ville redusert skatteregningen med noen tusenlapper).
  • Dersom barnet studerer og kan selge aksjefondene over en periode på fire år, med om lag 36 000 kroner i gevinst per år, vil barnet kunne få ut hele gevinsten skattefritt - fullt lovlig.
START TIDLIG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand om hvor mye pensjonssparingen kan vokse over tid. Video: Storebrand Vis mer

- Har du arbeidsinntekt over 84 000 kroner, vil du jo uansett måtte betale skatt av kapitalinntekter, siden fribeløpene er brukt opp, påpeker Sættem.

- Jeg vil tro det er svært få, kun en håndfull personer i året, som gjør utnytter dette skattehullet. Det skyldes at reglene er kompliserte, samt at det er relativt få som har store skattepliktige gevinster på aksjer og aksjefond når de er unge, avslutter spareøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer