Få Visa på mobilen

Visa vil du skal bruke mobiltelefonen til å betale småbeløp.

Publisert
Sist oppdatert

Vi blir stadig gladere i å dra Visa-kortene våre, selv når vi skal betale små beløp. Kjøps- og uttakstransaksjon med Visa-kort i butikk og internett har økt 25,5 prosent det siste året, mens den gjennomsnittlige summen per transaksjon har gått ned.

Men Visa mener det tar for lang til å dra magnetstripen gjennom kortterminalen, og trykke inn pinkoden, for å betale. Derfor skal det nå bli enklere å betale for eksempel en kopp kaffe - uten å bruke kontanter.

Om noen år kan det hende du kan bruke mobiltelefonen som VISA-kort. Alt du trenger å gjøre for å kjøpe deg noe er å vifte telefonen foran en sensor. Nyvinningen testes i disse dager ut i London.
Foto: VISA Europe
Om noen år kan det hende du kan bruke mobiltelefonen som VISA-kort. Alt du trenger å gjøre for å kjøpe deg noe er å vifte telefonen foran en sensor. Nyvinningen testes i disse dager ut i London.
Foto: VISA Europe Vis mer


I et prøveprosjekt i England har Visa integrert et chip i mobiltelefonen. Ved å holde telefonen foran en miniterminal i butikk vil en kunne betale med mobiltelefonen - uten å dra magnetstripen gjennom terminalen - eller trykke pinkode.

Bedre råd i 2008? Begrens kredittkortbruken

Hva med sikkerheten?

Du kan bare foreta småbetalinger på denne måten. Grensen vil bli satt av hver enkelt bank, mens i prøveprosjektet kan du kun foreta transaksjoner på inntil 10 pund per gang, med en sammenlagtgrense på 50 pund.

Om du overgår denne begrensningen blir du nødt til å trykke inn pinkoden din. På den måten er du sikret mot å ikke bli storsvindlet om du skulle miste mobiltelefonen.

Vil du bruke mobiltelefonen som kredittkort? Si din mening nederst.

Finnes allerede

Allerede nå er såkalte chips installert i mange kreditt- og debetkort i Europa. Chipsene er de små gullfargede firkantene du gjerne finner foran på kortet ditt. Visa har som mål at alle Visa-kort i Norge skal ha denne chipsen innen 1. januar 2010.

Terminalene som registrerer chipsene uten å måtte "dra" kortet, finnes kun i Storbritannia for øyeblikket, og det er ikke satt noen mål for når disse skal lanseres i Norge. Mobilteknologien ligger antagelig ennå lengre frem i tid, og Visas nordensjef, Sven Estwall, sier denne teknologien foreløpig bare er under testing.

Se hva det koster: Kredittkjøpskalkulator

Du kan også vidte VISA-kortet foran sensoren, for å gjøre akkurat samme betaling som med mobiltelefonen.
Foto: VISA Europe
Du kan også vidte VISA-kortet foran sensoren, for å gjøre akkurat samme betaling som med mobiltelefonen.
Foto: VISA Europe Vis mer


Jorden rundt på ett kort

Nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av Visa-kort. I Norge finnes det 5.5 millioner Visa-kort. Det tilsvarer i snitt 1,5 Visa-kort per voksen nordmann. En tredel av norske kroner som nordmenn bruker, brukes med et Visa-kort.

Flere og flere synes med andre ord det er lettere å bruke kredittkortet enn å fly rundt med masse kontanter. Spesielt i utlandet kan det være greit å slippe å styre med forskjellige valutaer, og heller dra kredittkortet.

Kredittkort med svindelgaranti?

Stjernedesigner Karim Rashid har reist jorden rundt på ett kredittkort - de siste åtte årene. Hvorfor?

- Vi har jo teknologien, så hvorfor skal vi ikke benytte oss av den, sier Rashid. Han mener mynter og sedler er et avleggs betalingssystem - og ser liten grunn til at vi skal bruke en flere tusen år gammel betalingsmetode.

Rashid har omtrent 250 reisedager i året. Og kun én gang har han hatt problemer som følge av at han ikke har hatt penger på seg.

Se intervju med Rashid og hør hvordan han kom seg ut av den knipen:


Kilde: Pressekonferanse med VISA Europe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer