Facebook Libra

Facebook lanserer egen kryptovaluta

Facebook letter på sløret om sin egen kryptovaluta, som skal skapes sammen med selskaper som Visa, MasterCard, Paypal og Uber.

LIBRA: Facebook lanserer sin egen kryptovaluta, kalt Libra. Foto: Facebook
LIBRA: Facebook lanserer sin egen kryptovaluta, kalt Libra. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Håpet er at den nye valutaen skal tas i bruk blant vanlige folk – og at man unngår de voldsomme kurssvingningene som har bidratt til å gjøre andre kryptovalutaer vanskelige å bruke som betalingsmiddel.

Ifølge Wall Street Journal er planen at valutaen skal kobles til en samling av tradisjonelle valutaer, inkludert dollar og euro, nettopp for å unngå svingninger.

Sammen med investorer og teleselskaper, skal Facebook og betalingsselskapene investere rundt 10 millioner dollar hver i det nye og eksterne nettverket som skal drive valutaen. Både valutaen og konsortiet har fått navnet Libra.

Facebook har allerede søkt om godkjenning av planene hos finansmyndighetene i både USA og Storbritannia, rapporterte BBC i forrige måned. Ønsket er at valutaen skal være klar for bruk i løpet av neste år.

Calibra, et underselskap av Facebook, tilbyr en egen digital lommebok. Foto: Facebook
Calibra, et underselskap av Facebook, tilbyr en egen digital lommebok. Foto: Facebook Vis mer

Reguleringsmyndighetene har så langt vært tilbakeholdne når det gjelder kryptovalutaer, både på grunn av faren for misbruk fra kriminelle og de voldsomme svingningene.

Facebook har de siste årene fått stadig større kritikk for håndteringen av personvern, og toppsjef Mark Zuckerberg har lovet en ny retning for det sosiale nettverket, bygget rundt mindre grupper, private meldinger og betalinger.

Enkelte analytikere tror Libra-lanseringen kan hjelpe til i dette arbeidet, men samtidig advares det om at Facebook må bygge tillit og sørge for å ivareta personvernet, ikke minst i lagringen av betalingsinformasjon.

Mye som ikke er kjent

Kryptovalutaplanene kan legge til rette for shopping, applikasjoner og spill, og kan gi Facebook bedre utnyttelse av den brede brukerbasen i Asia, skrev RBC-analytiker Mark Mahaney i et notat i forrige uke.

– Dette kan vise seg å være et av de viktigste initiativene i selskapets historie, og kan skape nytt engasjement og nye inntektsstrømmer, skrev han.

Kryptovalutaekspert Cathy Mulligan ved Imperial College i London påpeker imidlertid at det er flere ubesvarte spørsmål rundt Facebook-planene.

– Jeg synes det er noen interessante regulatoriske spørsmål som dukker opp: først og fremst, Facebook er et globalt selskap – skal de lage en global valuta? Det er ganske vanskelig å håndtere, sier hun til AFP.

Selve definisjonen av penger varierer over landegrenene, påpeker Mulligan.

– Så hvordan skattlegger vi det? Hvilke implikasjoner har det for bruken av penger, hvordan kontrollerer du og regulerer strømmene, spør hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer