Pensjon

Færre får minste­pensjon fra Nav

Men over hver fjerde kvinnelige pensjonist får minimumssats.

FÆRRE FÅR MINST: Ifølge tall fra Nav er det færre minstepensjonister i Norge. Gorm Kallestad / NTB scanpix
FÆRRE FÅR MINST: Ifølge tall fra Nav er det færre minstepensjonister i Norge. Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Nav viser at antallet minstepensjonister har sunket med 6,2 prosent det seineste året. Ved utgangen av september var antallet på 146.400 minstepensjonister, en nedgang på 9.700 fra året før.

– Nedgangen skyldes at yngre aldersgrupper i gjennomsnitt har høyere pensjonsopptjening enn de eldre pensjonistene. Forskjellen mellom aldersgruppene gjelder begge kjønn. Det henger sammen med at de eldste gruppene i større grad var yrkesaktive før folketrygden ble innført i 1967, og derfor ikke har fått pensjonsopptjening for hele yrkeskarrieren. For kvinner er en viktig faktor den sterke økningen i kvinners sysselsetting fra 1960- til 1980-tallet, sier Ole Christian Lien, seksjonssjef i Nav, i en pressemelding.

Kvinner topper statistikken

Totalt er det 933.400 alderspensjonister i Norge, det vil si at 16 prosent – omtrent hver sjette person – får minstepensjon.

Andelen er en økning på 2,3 prosent fra utgangen av september 2017. Nav forventer at antall alderspensjonister bare vil fortsette å øke i åra framover.

I pressemeldingen framkommer det at det er flest kvinner som er minstepensjonister:

26 prosent av de kvinnelige alderspensjonistene var minstepensjonister, viser tall fra september. For menn var andelen på kun fire prosent.

Nav skriver at Norge, ifølge OECD, er blant landene i Europa med lavest andel fattige eldre. Tallet er på drøyt fire prosent.

– En viktig avveining i pensjonssystemet er hensynet mellom å motvirke fattigdom og samtidig oppmuntre til arbeid gjennom en klar arbeidsinntekt og pensjon, forklarer Lien i pressemeldingen. Han legger til at han mener Norge balanserer disse hensynene godt.

– Et resultat av kjønnsroller

Sindre Farstad, rådgiver i Pensjonistforbundet, tror at nedgangen i antall minstepensjonister i Norge blant annet skyldes at færre av de nye pensjonistene som kommer til, har minstepensjon.

Sindre Farstad er rådgiver i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet.
Sindre Farstad er rådgiver i Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet. Vis mer

- I tillegg underreguleres minstepensjonssatsene hvert år. Det gir lavere vekst i minstesatsene sammenliknet med lønnsutviklingen. Uten ekstra løft i minstesatsene bidrar det til lave minstenivåer, og færre nye pensjonister vil dermed motta minste pensjonsnivå.

Farstad tror mye av årsaken til at det er en større andel kvinner enn menn som er minstepensjonister, er et resultat av kjønnsroller og ligger i det at det har vært et delt arbeidsmarked i flere tiår.

- Flere kvinner var hjemmeværende, samtidig som flere jobber deltid, forteller Farstad og legger til:

- Man kan ha jobbet mye og samtidig få minstepensjon. Det kan være at man ikke har tjent nok til å overstige minimumsnivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer