Færre med salmonella

I fjor ble 1484 nordmenn smittet av salmonella. Spania-turistene blir oftest syke.

Publisert
Sist oppdatert

Hele 80 prosent av fjorårets salmonellasmittede, ble smittet i utlandet, skriver Folkehelseinstituttet.

Antall syke har gått svakt ned fra 1544 til 1484 siden 2004. Det har vært en svak økning i antall utenlandssmittede, med 1160 i 2005 mot 1116 i 2004.

I Norge blir 20-40 prosent smittet etter kontakt med småfugl og pinnsvin. Enkelte smittes også av andre syke mennesker.

Landet som gir oss flest syke nordmenn tilbake etter ferien, er Spania. Her ble 223 syke i fjor. Thailand, Hellas og Tyrkia ga også mange syke.

For å unngå salmonella på ferie bør du drikke flaskevann. Hvis du spiser fjørfe eller farsemat må du passe på at kjøttet er gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttvarer bør være godt stekt på overflaten. Du bør også unngå upasteurisert melk. Vær nøye med å vaske hendene, vaske kjøkkenutstyr og ikke ha nærkontakt med andre syke.

Du får salmonella av salmonellabakterien. Vanligvis kommer sykdommen til syne gjennom akutt tarminfeksjon. Du kan også få hodepine, diaré, magesmerter, kvalme og feber.

 

Mozon, 20.5.2006

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer