Færre opplever kortsvindel

Selv om vi drar kortet stadig oftere, går svindelen ned.

KORTBRUKEN: Nordmenn drar kortet stadig oftere, samtidig som svindelen går ned. Foto: Colourbox.com
KORTBRUKEN: Nordmenn drar kortet stadig oftere, samtidig som svindelen går ned. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi bruker bankkort som aldri før, men kortsvindelen er heldigvis på vei ned. I fjor registrerte bankene et langt lavere tap i forbindelse med kortmisbruk enn i 2010.

Dessverre ser man fortsatt at de gjenværende svindeltilfellene skyldes slurv fra kortholderens side.

Korbruken øker, svindelen minker

I mars i år ble det handlet varer og tjenester for i underkant av 33 milliarder kroner med BankAxept-kort. Dette utgjorde totalt 102 millioner transaksjoner i betalingsterminaler.

Bare i forbindelse med julehandelen de to siste årene er det blitt gjort like mange transaksjoner i løpet av en måned, viser statistikk fra FNO.

Samtidig har kortsvindelen gått ned. For mens bankene tapte totalt 200 millioner kroner i forbindelse med kortmisbruk i 2010, lå tallet i fjor på 126 millioner.

Ifølge FNO er det utbredelsen av chip på bankkortene, regionsperrer, mobilvarsling og effektivt politiarbeid som er de viktigste årsakene til nedgangen. Ikke minst har skimming, altså kortsvindelsaker der opplysninger fra magnetstripen på et stjålet bankkort blir kopiert, gått ned betraktelig.

Les også: Her er siste nytt på svindelfronten

Blir frastjålet PIN-kode og kort

Likevel er det fortsatt mange tilfeller av svindel som kunne vært unngått om kortholderne selv hadde passet bedre på:

Bankene beregner nemlig at hele 20 prosent av kortmisbruket skyldes at svindleren observerer personens PIN-kode ved bruk av kortet, før han så stjeler bankkortet.

Så det gjelder å passe på, ikke minst om du befinner deg i sentrum av hovedstaden der antallet lommetyverier økte med 45 prosent i fjor.

Det er også viktig å være klar over at du kan måtte dekke kortmisbruket selv om du har oppbevart kort og kode sammen, og noen stjeler begge deler fra deg.

Har du fått frastjålet bankkortet eller andre ID-papirer, bør du også være obs på at det kan ta flere måneder før tyvene misbruker informasjon om deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer