Færre rettigheter i borettslag

Avhendingsloven har ført til at boligkjøpere står sterkt om det oppdages feil og mangler ved boligen. Men loven gjelder bare selveierboliger!

Kjøp ikke borettslagsbolig uten en skikkelig tilstandsrapport
Kjøp ikke borettslagsbolig uten en skikkelig tilstandsrapport Vis mer
Publisert

Kjøpere av borettslagsleiligheter har på langt nær den samme beskyttelse i lovverket som kjøpere av selveierboliger.

Stikkordet er avhendingsloven. Avhendingsloven er en relativt ny lov som i stor grad sikrer kjøper mot skjulte feil og mangler ved en bolig uavhengig om selger visste om manglene eller ikke.

Men som en ubehagelig overraskelse for mange: avhendingsloven gjelder ikke for deg som kjøper bolig i borettslag, aksjeleilighet eller obligasjonsleilighet.

Hvem må betale skjulte feil?

Dersom du kjøper en leilighet/bolig i et borettslag og oppdager skjulte feil eller mangler, så er det av avgjørende betydning om selger visste om, eller burde visst om manglene. Dersom selger påberoper seg at han eller hun ikke visste om manglene, og retten finner dette troverdig i en eventuell rettssak, så må kjøper ta seg av utbedringene.

Dette er imidlertid ikke tilfelle dersom kjøper har kjøpt seg selveierbolig eller selveierleilighet. Ifølge avhendingsloven er det da selger som må ta seg av utbedringene - forutsatt at kjøper har oppfylt sin undersøkelsesplikt (se boligskolen, DinSide økonomi).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer