Færre skader i bakken

Statistisk sett kan du kjøre hele 666 dager på ski før du skader deg.

Færre skader i bakken
Publisert
Sist oppdatert
En viktig årsak er at norske barn lærer å stå på ski mens de er små.


Ferske tall fra Alpinanleggenes landsforening viser at risikoen for å bli skadet i skibakken er moderat. Og skadefrekvensen er redusert fra i fjor til i år.

Antall alpinskader som fører til legebehandling utgjør kun 4,5 prosent av det totale antall idrettsskader til legebehandling i Norge.

- En viktig årsak er at antall totale snowboardskader er gått ned på grunn av at færre kjører brett, og bruken av hjelm er i sterk vekst. Vi er dessuten blitt flinkere til å sikre terrengparkene som nå brukes av både av snowboardkjørere og skikjørere, sier daglig leder Andreas Rødven i Alpinanleggenes landsforening til DinSide Helse.

Les også: Få forbrenningen på gli

Gode ferdigheter

Rødven får støtte fra skiforsker Arne Ekeleland som sier at skadefrekvensen på ski er relativ moderat.

- En viktig årsak er at norske barn lærer å stå på ski mens de er små. I mange land begynner man først i voksen alder, og dermed er ferdighetene dårligere, sier skiforsker Arne Ekeland, som er direktør ved Martina Hansens hospital i Bærum til DinSide Helse.

Ifølge Ekeland og tall fra Alpinanleggenes landsforening oppstår det i snitt 1,5 skader per 1000 skiløper hver dag i Norge.

- Norge og Sverige kommer godt ut i slike statistikker, og hjelmbruk og gode ferdigheter er viktige faktorer. Her har de skandinaviske landene gått i bresjen sammenlignet med Alpene. Ved de fleste norske skianlegg kan folk leie hjelm, og bruken vokser også blant de voksne utøvere, sier han.

Reduserer risiko

Og hjelm er bra fordi det er hodet som kan få den største smellen dersom ulykken først er ute. Nesten en femtedel av alle skader i alpinbakken er hodeskader. Det viser tall fra en norsk undersøkelse som sto på trykk i The Journal of the American Medical Assosiaction i fjor.

Men bruker du hjelm, er risikoen for hodeskade 60 prosent mindre både når det gjelder lette og alvorlige skader, viser tallene. Undersøkelsen gjaldt både alpint, telemarksski og snøbrett.

Les mer om: Kjør skadefritt

- Vi ser at de alvorligste hodeskadene blir mye alvorligere når pasienten ikke har brukt hjelm, sier Steinar Sulheim, overlege ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Innlandet på Lillehammer til DinSide Helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer