Færre tyr til kreditt

Nordmenn har kjøpt mer og mer på krita de siste årene. Nå er kredittbruken på vei ned, ifølge DnB.

Publisert
Sist oppdatert


Inkassosaker i fleng, skyhøy kredittgjeld og dårlig betalingsmoral har preget mange nordmenns økonomi de siste årene.

Ifølge Den norske Bank er trenden nå i ferd med å snu.

Færre

- Vi ser ikke bare en utflating, men også en nedgang i veksten i forbrukskreditt nå. Etterspørselen etter kortsiktig kreditt er synkende, sier Aud Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB.

Interne prognoser i DnB-konsernet, som totalt har 1,8 millioner bankkunder, viser en klar nedgang. Færre personer tyr til kreditt.

Tall fra analyselselskapet Creditinform og Finansieringsselskapenes Forening bekrefter trenden.

 • Færre forbrukslån. I årets første kvartal tok nordmenn opp 12.000 nye forbrukslån. I andre kvartal tok vi opp 11.000 slike blankolån.

 • Færre kredittkort. Antallet innenlandske kredittkort sank med 19 prosent - fra 1.123.000 til 1.104.000 kort - i samme tidsrom.

  - Veksten i forbrukskreditt har utvilsomt sunket i tredje kvartal, sier Lars Carlsson, administrerende direktør i Creditinform.

  Rente-effekt

  Pilen peker altså nedover igjen. Hvorfor? Nordmenn trenger rett og slett ikke kredittkronene.

  - Renten har gått så mye ned det siste året at de fleste har fått betydelig bedre råd. Derfor må de ikke lenger ty til kortsiktig kreditt for å betale regningene eller finansiere varekjøp, sier Rasmussen.

  Også Carlsson peker på rentekuttene som hovedgrunn, men ser flere årsaker.

  - De dårlige tidene med høy arbeidsledighet og mange konkurser har gjort nordmenn forsiktigere. Da bruker færre kreditt, sier han.

  Kutt

  Nordmenn hadde totalt 4,895 milliarder i forbruks- og kredittkortlån i første kvartal i år. Dette økte til 5,029 milliarder i andre kvartal. Kredittbeløpene er altså blitt høyere.

  - Færre låner, men flere må låne mye. Trange tider har gitt de som har økonomiske problemer fra før enda større vanskeligheter, sier Lars Carlsson.

  Etterspørselen etter kreditt er ikke i samsvar med Norges Banks kredittindikator (K2), som viser at kredittveksten har holdt seg stabilt på rundt 10 prosent i 2003.

  Forklaringen er at Norges Banks tall inkluderer boliglån. De isolerer ikke ren forbrukskreditt. Nye Norges Bank-tall kommer 29. oktober.

  Test deg selv og se om du er kredittverdig

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer