Færre unge kjøper bolig

Det er færre unge boligeiere i Norge enn tidligere. Nedgangen er tydeligst blant unge som bor i de største byene, ifølge tall fra SSB.

BLIR ELDRE: Boligeierne blir stadig eldre i Norge, men fortsatt har vi størst andel unge boligeiere i Europa. Foto: NTB/Scanpix
BLIR ELDRE: Boligeierne blir stadig eldre i Norge, men fortsatt har vi størst andel unge boligeiere i Europa. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

35 prosent av personene mellom 16 og 34 år eide egen bolig i 2017, sammenlignet med 38 prosent i 2004. Blant personer i slutten av 20-årene har andelen som eier egen bolig, falt fra 54 prosent til 48 prosent fra 2008 til 2017.

Den fallende eierandelen ses i sammenheng med finanskrisen og innstrammingene i reglene for boliglån som følge av den. Det har blitt økte krav om egenkapital og strengere vurdering av låntakers betjeningsevne.

Færre eier i byene

På begynnelsen av 2000-tallet var det små forskjeller i andelen unge som eide bolig i Oslo, sammenlignet med unge i resten av landet. Men forskjellene er blitt større de siste årene.

43 prosent av personer i alderen 20–34 år eide boligen sin i Oslo i 2017, mot 53 prosent ti år tidligere. Det har også vært et betydelig fall i de andre store byene: Bergen, Trondheim og Stavanger. Her har eierandelen falt fra 45 til 38 prosent i samme periode. I resten av landet har fallet vært mindre.

Det er færre boligeiere blant unge som jobber deltid. Andelen har sunket fra 58 prosent i 2006 til 38 prosent i 2017. Det har samtidig vært et markant fall i andelen som eier boligen sin i gruppen som ikke er i arbeid eller utdanning, fra 34 prosent i 2004 mot 20 prosent i 2017.

Størst andel unge eiere i Europa

Norge har likevel den største andelen unge boligeiere i Europa. Nesten en femdel av personer i starten av 20-årene bor i en eid bolig i Norge. I slutten av 20-årene er andelen som bor i eid bolig, 53 prosent, mens andelen øker til 70 prosent for unge i starten av 30-årene.

Eiere er her definert som personer som bor i en husholdning der et husholdningsmedlem eier boligen, og som ikke bor med foreldrene. SSB har ikke mulighet til å skille ut dem som faktisk eier boligen selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer