Færre unge kjøper bolig

Det er færre unge boligeiere i Norge enn tidligere. Nedgangen er tydeligst blant unge som bor i de største byene, ifølge tall fra SSB.

BLIR ELDRE: Boligeierne blir stadig eldre i Norge, men fortsatt har vi størst andel unge boligeiere i Europa. Foto: NTB/Scanpix
BLIR ELDRE: Boligeierne blir stadig eldre i Norge, men fortsatt har vi størst andel unge boligeiere i Europa. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

35 prosent av personene mellom 16 og 34 år eide egen bolig i 2017, sammenlignet med 38 prosent i 2004. Blant personer i slutten av 20-årene har andelen som eier egen bolig, falt fra 54 prosent til 48 prosent fra 2008 til 2017.

Den fallende eierandelen ses i sammenheng med finanskrisen og innstrammingene i reglene for boliglån som følge av den. Det har blitt økte krav om egenkapital og strengere vurdering av låntakers betjeningsevne.

Færre eier i byene

På begynnelsen av 2000-tallet var det små forskjeller i andelen unge som eide bolig i Oslo, sammenlignet med unge i resten av landet. Men forskjellene er blitt større de siste årene.

43 prosent av personer i alderen 20–34 år eide boligen sin i Oslo i 2017, mot 53 prosent ti år tidligere. Det har også vært et betydelig fall i de andre store byene: Bergen, Trondheim og Stavanger. Her har eierandelen falt fra 45 til 38 prosent i samme periode. I resten av landet har fallet vært mindre.

Det er færre boligeiere blant unge som jobber deltid. Andelen har sunket fra 58 prosent i 2006 til 38 prosent i 2017. Det har samtidig vært et markant fall i andelen som eier boligen sin i gruppen som ikke er i arbeid eller utdanning, fra 34 prosent i 2004 mot 20 prosent i 2017.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer