«Alltid eFaktura»

Fakturatabbe kan gi ekstra gebyr fra mai

Vil du fortsatt motta eFaktura etter 14. mai, må du takke «ja» til dette nå.

TA GREP: Takker du ikke «ja» til «Alltid eFaktura», vil du fra og med 15. mai 2022 motta papirfaktura i posten, med et eventuelt ekstra gebyr, advarer DNB. Foto: Berit B. Njarga
TA GREP: Takker du ikke «ja» til «Alltid eFaktura», vil du fra og med 15. mai 2022 motta papirfaktura i posten, med et eventuelt ekstra gebyr, advarer DNB. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du ennå ikke sagt ja til «Alltid eFaktura», må gjøre det hvis du fortsatt vil motta alle fakturaer elektronisk, oppfordrer DNB.

Bits, finansnæringens infrastrukturselskap, har nemlig oppdrag fra Finanstilsynet besluttet å avvikle den gamle eFaktura-tjenesten.

Beslutningen gjelder alle banker og betalingsforetak, og avviklingen vil skje i en overgangsperiode fra og med 1. desember i år til og med 15. mai 2022.

- Når du takker ja til «Alltid eFaktura», kan de fleste bedrifter sende deg eFaktura, så lenge du ikke aktivt har reservert deg mot akkurat denne bedriften, sier Lars Lilleengen i DNB Betaling.

«Alltid eFaktura» er rett og slett en enklere og mer kundevennlig form for eFaktura, der du slipper å inngå avtale med hver bedrift og du får automatisk eFaktura fra alle bedrifter som tilbyr dette.

Hva innebærer «Alltid eFaktura»?

Endringen fra 1. desember 2021 består altså i at du slipper å inngå eFaktura-avtale med fakturautstedere enkeltvis, men at du vil få tilsendt regninger fra alle leverandører som kan sende eFaktura når du har avtale om eFaktura og har gitt «ja takk til alle»-samtykke, skriver eFaktura.

Dette innebærer det når du sier «ja takk til alle» i din betalingsflate:

  • Bedrifter kan benytte opplysninger de har om deg, som navn og adresse, mobilnummer og e-postadresse, til å søke opp din unike eFakturaadresse og sende deg eFaktura.
  • Da er det mulig for deg å få første faktura som eFaktura.
  • Alle fakturaer bli sendt til den som er registrert som mottaker på fakturaen. Det er ikke lenger mulig at en annen person kan eie avtalen om å motta eFaktura fra bestemte utstedere.
  • Dersom du ønsker at en annen skal motta og behandle fakturaen din, må du avtale det direkte med utsteder eller benytte deg av eventuelle fullmaktstjenester for dette som tilbys i din betalingsflate.
REISESMELL: Til tross for at du kan bruke mobildata uten ekstra kostnader i store deler av Europa, finnes det fortsatt fallgruver. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Slik får du «Alltid eFaktura»

Du takker ja til «Alltid eFaktura» enten via nett- eller mobilbanken din.

Hjelper du andre eller er verge, kan du kontakte fakturautsteder for å få registrert annen fakturaadresse dersom det er mulig.

DNB opplyser videre at de jobber med en fullmaktsløsning for eFaktura, der du vil kunne behandle eFaktura på vegne av andre personer, med mål om at løsningen skal være klar før 15. mai 2022.

Ekstra gebyr

Trekker du tilbake samtykke om «ja takk til alle» etter 15. mai 2022, vil alle eFakturaer du mottar, stoppes i tjenesten og du vil ikke lenger motta noen eFakturaer.

- Hvis du ikke ønsker å takke ja til «Alltid eFaktura», eller velger å avslutte «Alltid eFaktura» på et seinere tidspunkt, vil du fra og med 15. mai neste år motta papirfaktura i posten, med et eventuelt ekstra gebyr fra fakturautsteder, sier Lilleengen i DNB.

Fjern feil-fakturaer

Det er også viktig at du kontrollerer at eFakturaer du mottar er i henhold til det du har avtalt med bedriften knyttet til kjøp av en vare eller tjeneste.

Er eFakturaen feil eller uberettiget, kan du slette den i betalingsflaten, i tillegg til at du har mulighet for å reservere seg mot bestemte eFakturautstedere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer