Falsk akupunktur er like bra

Akupunktur hjelper mot migreneanfall. Men kanskje bare på grunn av placeboeffekten, mener tyske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En test med over 300 mennesker viser klart at akupunktur hjelper mot problemer med migrene.

Men test-resultatene vekker også oppsikt på et annet punkt: Falsk behandling ser ut til å ha like god effekt som ekte akupunktur.

Halvparten ble bedreDe frivillige testdeltakerne ble delt inn i tre grupper som fikk forskjellig behandling. En gruppe ble behandlet med ekte akupunktur, en gruppe ble bedt om å vente på time hos en spesialist og den siste gruppen ble behandlet med falsk akupunktur.

Deltakerne som fikk falsk behandling, ble stukket med nåler etter alle kunstens regler slik at de selv trodde de fikk vanlig behandling. Men nålene ble plassert på en slik måte at de ikke skulle virke etter prinsippene i akupunkturen.

Etter åtte uker oppga pasientene på venteliste at de (som forventet) slett ikke var blitt noe friskere av å vente på spesialisten.

Omtrent halvparten av de som hadde fått behandling, oppga derimot at de var blitt merkbart bedre. Men det gjaldt både de som hadde fått ekte og de som hadde fått falsk behandling.

Tro deg friskBetyr dette at akupunktur-nåler virker uansett hvordan de settes? Eller at placeboeffekten ved nålestikkene er så stor at den oppveier den medisinske effekten? Forskerne selv aner ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.