Falsk alarm med mammografi

En av fem kvinner som tester seg med mammografi vil få påvist brystkreft uten grunn.

Publisert
Sist oppdatert

Mammografi er en teknikk som kan oppdage brystkreft på et tidlig stadie. Et grundig røntgenbilde av brystene kan avsløre svulster som ennå er så små at de ikke kan oppdages av kvinnen selv.

Falske resultaterMen metoden er ikke feilfri. Norske forskere har nå gått gjennom opplysningene fra 83.000 norske kvinner som har brukt metoden de siste årene. De har beregnet at over 20 prosent av kvinnene som bruker mammografi i 20 år vil oppleve en falsk alarm.

Forskerne er først og fremst bekymret for at kvinnene etter en falsk alarm vil stole mindre på metoden som tross alt kan redde mange liv.

- Det virker rimelig at en positiv test som heldigvis viser seg å være negativ kan være mer uheldig enn et negativt resultat i første omgang. Dette kan påvirke viljen til å komme tilbake til senere undersøkelser, skriver forskningsleder Solveig Hofvind ved det norske kreftregisteret, i følge nyhetsbyrået Reuters.

- Det er viktig å kommunisere omfanget og muligheten for at en falsk alarm kan oppstå med denne metoden, skriver de norske forskerne i sin rapport.

Mammografi redder livPå tross av de mulige feilene ved mammografi, er mange leger overbevist om at metoden kan redde mange liv ved å oppdage brystkreft på et tidlig stadium.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer