Falsk eller ekte minibank?

Så lenge den er norsk kan du være rimelig trygg.

Det skader ikke å ta en ekstra titt, men sjansen for at du blir svindlet her er liten. Foto: Kristina Picard
Det skader ikke å ta en ekstra titt, men sjansen for at du blir svindlet her er liten. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som norsk politi holder pressekonferanse om omfattende bankkortsvindel her hjemme, advarer EU nå mot en alarmerende økning i kortsvindel i minibanker rundt i Europa. Organiserte kriminelle bander bruker sofistikert skimmingutstyr for å svindle kortbrukere, og kriminaliteten knyttet til minibanker økte med 149 prosent i 2008. Tallene for 2009 ser ut til å bli enda høyere.

Men selv om vi har hatt et økende antall kortsvindelsaker også i Norge i løpet av 2009, kan du være rimelig trygg når du går i minibanken.

- Det er monternt anti-skimmingutstyr på minibankene i Norge. Siden dette ble montert, har det ikke vært vellykkede tilfeller av skimming mot minibanker, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Det er mer enn tre år siden utstyret ble montert i norske minibanker, og etter at dette ble gjort, er det ikke oppdaget tilfeller der kort har blitt kopiert.

Men speil avslører PIN-kodene

Bluetooth-teknologi

Men bandene i Europa bruker trådløs bluetooth-teknologi for å overføre kort- og pinkode-detaljer til bærbare PC-er i nærområdet og de bruker stadig bedre teknikker for å kopiere (skimme) kort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.