Falsk eller ekte minibank?

Så lenge den er norsk kan du være rimelig trygg.

Det skader ikke å ta en ekstra titt, men sjansen for at du blir svindlet her er liten. Foto: Kristina Picard
Det skader ikke å ta en ekstra titt, men sjansen for at du blir svindlet her er liten. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som norsk politi holder pressekonferanse om omfattende bankkortsvindel her hjemme, advarer EU nå mot en alarmerende økning i kortsvindel i minibanker rundt i Europa. Organiserte kriminelle bander bruker sofistikert skimmingutstyr for å svindle kortbrukere, og kriminaliteten knyttet til minibanker økte med 149 prosent i 2008. Tallene for 2009 ser ut til å bli enda høyere.

Men selv om vi har hatt et økende antall kortsvindelsaker også i Norge i løpet av 2009, kan du være rimelig trygg når du går i minibanken.

- Det er monternt anti-skimmingutstyr på minibankene i Norge. Siden dette ble montert, har det ikke vært vellykkede tilfeller av skimming mot minibanker, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Det er mer enn tre år siden utstyret ble montert i norske minibanker, og etter at dette ble gjort, er det ikke oppdaget tilfeller der kort har blitt kopiert.

Men speil avslører PIN-kodene

En video fra BBC-programmet "The Real Hustle" viser hvor lett kortet kan bli kopiert. Les mer  Foto: BBC/Youtube
En video fra BBC-programmet "The Real Hustle" viser hvor lett kortet kan bli kopiert. Les mer Foto: BBC/Youtube Vis mer


Bluetooth-teknologi

Men bandene i Europa bruker trådløs bluetooth-teknologi for å overføre kort- og pinkode-detaljer til bærbare PC-er i nærområdet og de bruker stadig bedre teknikker for å kopiere (skimme) kort.

Det er også flere fysiske angrep på minibanker enn tidligere, ifølge Enisa (The European Network and Information Security Agency), som rapporterer om en økning på 32 prosent når det kommer til fysiske ran av minibanker. Skylden legges på østeuropeiske gjenger, ifølge The Guardian.

Falske minibanker

Svindlerne blir stadig mer kreative, og Enisa ser andre tendenser enn tidligere. Dette er hva de nå advarer mot:

  • Falske kortlesere ved inngangen: Mange steder har bankene egne rom eller avlukker der kortkunder kan gå inn og benytte en eller flere minibanker. Ofte må du dra kortet for å komme inn i disse rommene, og nå er det avdekket at skimmingutstyr blir montert i disse kortleserne. Innenfor er det så montert små kameraer som fanger opp PIN-koden din.
  • Falske minibanker: Antallet falske minibanker har også økt. De blir gjerne plassert inne på eller rundt shoppingsentre eller på andre offentlige steder, og i noen av minibankene får du til og med ut penger. Men mens du tar ut et par tusen kroner, kopieres kortet ditt og kontoen din blir tømt for penger. De falske minibankene skal være vanskelige å avsløre fordi de ser ut som helt vanlige minibanker.
  • Distraherer kortholderne: Enisa advarer også mot de mer kjente metodene som blant annet går på å avlede kortholdernes oppmerksomhet etter at noen allerede har observert PIN-koden. Typiske triks er at noen ber deg om hjelp, sier du har mistet noe, eller selv mister noe, for eksempel penger foran deg. Mens du er opptatt av å hjelpe, snapper noen kortet ditt.

Gå inn i bankene

Enisa anbefaler kortbrukerne om å unngå frittstående minibanker og heller bruke minibankene som står inne i bankfilialene. De advarer også mot å bruke samme PIN-kode på alle kort fordi svindlerne vil prøve den PIN-koden de har fått tak i, på samtlige av dine konti og kort om de får sjansen.

I Norge: Svindlere overnatter i butikkene

(Kilder: The Guardian, Bankenes standardiseringskontor, FNH)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer