Falsk eller ekte seddel?

Det er lett å ta feil, men de ekte pengesedlene skjuler de merkeligste ting.

MER ENN ET BETALINGSMIDDEL: Pengesedlene våre er fulle av detaljer.
MER ENN ET BETALINGSMIDDEL: Pengesedlene våre er fulle av detaljer. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor vanskelig er det å se forskjell på en falsk og en ekte pengeseddel? Problemstillingen er høyst aktuell da lensmannen på Bømlo gikk ut i media og viste forskjellen på en falsk og en ekte 200-lapp.

Det viste seg imidlertid at selv om noen av 200-sedlene manglet den kjente sølvstripen til høyre, så var de ikke falske av den grunn. Sølvstripen kom nemlig ikke på plass på 200-sedlene før i 2001. Det skal dermed mer til for å identifisere en falsk norsk pengeseddel.

I en hverdag hvor stadig flere betaler med kort, går det antakelig lenge mellom hver gang du studerer en pengeseddel inngående. Men har du en seddel i lommeboka, ta den frem, og gjør deg klar for en øvelse: Sedlene skjuler mer enn du tror.

De norske sedlene har nemlig en rekke såkalte ekthetskriterier for at de skal være vanskelige å kopiere og enkelt skal kunne skilles fra falske sedler, men ikke alle detaljene er like enkle å oppdage dersom du ikke kjenner til dem på forhånd.

>>>Quiz: Hva kan du om penger?

Grafiker Sverre Morken har laget forsidene på dagens pengesedler, mens Arild Yttri står for baksidene. Nedenfor har vi sett nærmere på tre norske sedler og hva som skjuler i dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.