Ringte fra politiets telefonnummer 02800:

Falsk politimann ville svindle Elin (47)

Frekk svindelmetode.

SVINDELFORSØK: Elin Tanja Danielsen (47) ble etter hvert mistenksom da den falske etterforskeren ringte. Foto: Privat
SVINDELFORSØK: Elin Tanja Danielsen (47) ble etter hvert mistenksom da den falske etterforskeren ringte. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var blitt utsatt for id-tyveri, og de hadde tatt opp lån i mitt navn.

Det var beskjeden Elin Tanja Danielsen (47) fikk fredag 23. juli. Personen som ringte, nummer 02800, ga seg ut for å være etterforsker fra Sandefjord politikammer.

Ringte fra politiets nummer

- De ringte fra 02800. Alle vet at det er politiets telefonnummer. Vi har en 50-talls diner, pub, overnatting og butikker vi driver, så vi må ta telefonen når den ringer. Vi bor på en liten plass, og det hender at politiet ringer og spør om ting, forteller hun til Dinside Dagbladet.

Danielsen forklarer at hun ikke hadde noen mistanke til mannen som ringte i begynnelsen.

- Det hørtes naturlig ut. Jeg har også fått alle de svindel-sms-ene med lenker, og trykker ikke på dem. Når politiet ringer, tenker man at det kan være reelt. Jeg tenkte at dette kunne være virkelig. Han fortalte at han hadde både banken min og mobiloperatøren på tråden, samtidig som han snakket med meg.

Fikk mistanke

Men så begynte 47-åringen fra Meløy kommune i Nordland å ane at noe ikke var som det skulle.

- Først begynte han å snakke om at de i politiet skulle sende nytt bankkort og kode. Det var mange spørsmål, blant annet om familien min kunne gjort det. Jeg fikk også beskjed om at dette avhøret var taushetsbelagt, og at jeg ikke kunne si dette til noen. Da jeg ble bedt om å sette meg ned med pc og bank-id, sa jeg at jeg ikke hadde dette i nærheten. Jeg tenkte at dette måtte jeg avslutte.

Elin ringte banken sin for å finne ut om det virkelig stemte at noen hadde svindlet henne.

- Hun jeg snakket med, var ny og måtte sjekke med kollegaer. De fant ingenting, og lurte på om dette kunne være et svindelforsøk. Jeg tok kontakt med politiet, som tok mine opplysninger, og de fant heller ingenting.

- Håpløst å stoppe

Politiet sa til Elin at de ikke hadde hørt om at denne formen for svindel har skjedd i nord før, bare i sørlige deler av Norge.

- De sa det var håpløst å stoppe. Svindlerne sitter med servere i utlandet, sier hun.

Senere på dagen fikk Elin mange anrop fra 02800, men hun lot være å svare.

- Det er alvorlig at de utgir seg for å være fra politiet. Det er jo de vi skal stole på. For et eldre menneske kan det være lett å bli lurt. Politiet sier at når de ringer, er det fra et åttesifret nummer.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB. Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

- Ille

Elin syns det hele er ekkelt.

- Det er klart det er ekkelt, for du vet ikke hvor mange opplysninger de har på deg. Når de vet hvor du bor, og hva slags bank du bruker. Det føles litt ekkelt. De fleste tar ikke telefonen fra et skjult nummer, men vi må ta den ettersom vi driver et firma. For meg var det ikke et ukjent nummer heller. 02800 er politiets nummer, det vet alle. Mange kan jo tenke at det har skjedd noe. Alvorlighetsgraden i å utgi seg fra politiet er ille.

- Hva er dine råd til andre som blir utsatt for det samme?

- Ikke oppgi noe som helst per telefon. Aldri gå så langt at du logger inn på nettbanken. Avslutt samtalen. Ring banken og politiet for å sjekke. Det er vanskelig å anmelde, for jeg mistet ikke noe. Men det er straffbart å utgi seg for noen andre enn den man er. Det er trasig at det skal være sånn at vi ikke tar telefonen av frykt for svindel. Det er synd at man ikke klarer å få en stopp på det her, sier hun.

- Utspekulert

Paal Knutsen er seksjonsleder ved etterforskningsavsnittet i Sandefjord, og bekrefter svindelforsøket overfor Dinside.

- Dette er noe vi har fått flere henvendelser om. Grunnen til at vi har fått disse henvendelsene, er at svindleren har oppgitt å ringe fra politiet i Sandefjord. Vi har fått fire henvendelser i løpet av juli. En av dem er anmeldt, sier Knutsen til Dinside.

Knutsen kaller denne svindelmetoden utspekulert.

- Det er veldig utspekulert. Jeg forstår at det er vanskelig å se at dette ikke er fra politiet. Den som ringer, setter dem i en avhørssituasjon som gjør at de blir stressa. Politiet vil ikke be om denne type påloggingsinformasjon, og i alle fall ikke på telefon. Tidligere oppga man at man var fra en bank, og ringte fra andre numre. Nå får de det til å se ut som det er fra 02800, eller et av våre sentralbordnumre.

Dersom du får en telefonsamtale hvor de ber om slike bankopplysninger, er det ikke fra politiet.

- Politiet ringer veldig ofte fra et sentralbordnummer eller ordinært nummer, ikke fra 02800. Hvis du får en slik telefon, vær oppmerksom på hva de sier, og hva de ber om. Spør hvem man snakker med, og ring opp kontoret hvor de oppgir å jobbe, er Knutsens råd.

Stort omfang

Har du blitt lurt, og oppgitt påloggingsinformasjon, ta umiddelbart kontakt med banken og sperr tilgang til kort og penger.

- Hvordan kan dere finne ut hvem som står bak?

- Det er mulig å finne ut hvem som står bak. Men det er jo et arbeid å komme dit. Man bruker programvare som skjuler ip-adressen, og som kan maskere nummeret man ringer fra. Det meste går an å spore, spesielt hvis man overfører penger. Så det er mulig. Men utfordringen er at det skjer veldig mange steder i landet. Det er et omfang som kan være ganske stort. Vi har meldt fra til cyberkrim-senteret hos Kripos, sier Knutsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer