Falske følgere på Instagram? Slik vil de svindle deg

Liker bilder og hevder å være vakre kvinner. Så vil de ha pengene dine.

FALSK: Nei, en vakker kvinne har ikke plutselig likt bildene dine eller begynt å følge kontoen din. Det dreier seg om falske Instagram-brukere som har tvilsomme motiver. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FALSK: Nei, en vakker kvinne har ikke plutselig likt bildene dine eller begynt å følge kontoen din. Det dreier seg om falske Instagram-brukere som har tvilsomme motiver. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«elga.dratch.f liker videoen din» sier Instagram. Vi går inn på profilen, og finner en haug lettkledde bilder av en ung, veltrent kvinne som kaller seg Elga Dratch.

«A beautiful and sexy girl will please you with communication and something more. Don't hesitate! I'm here!» skriver hun i biografien sin, over en tvilsom lenke.

Å få nye følgere og «likes» fra falske Instagram-profiler er bokstavelig talt dagligdags, og Elga er åpenbart en av dem.

Men hva er det disse profilene egentlig vil? Og hva kan man gjøre for å unngå dem?

LES OGSÅ: Du må passe deg for falske bruker på Facebook, også – disse venneforespørslene må du takke nei til

«Datingside» for 350 kroner måneden

For å finne ut hva «Elga» vil oss, gjør vi akkurat som hun ber om. Først trykker vi på lenka hennes og blir sendt til mobile-sex-finder.com, hvor en kvinne ligger og onanerer under overskriften «SnapFuck».

Hvor ofte ser du falske profiler på Instagram? (Avsluttet)
Ofte(71%) 1503
Av og til(18%) 379
Sjeldent(11%) 225
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«VIKTIG! Før vi kan vise deg en liste over kvinner som bor i nærheten av deg og som er klare til å ha sex akkurat nå, med sine bilder også, må vi stille deg et par spørsmål» sier nettsida på norsk.

Så må vi svare ja på en rekke spørsmål, som hvorvidt vi godtar at alle nye forhold holder seg på et rent seksuelt plan. Etter å ha svart riktig på alle, blir vi sendt til iwantu.com. Dette skal være tjenesten hvor alle de elskovshungrige kvinnene befinner seg, og vi må blant annet oppgi fødelsdato og e-post-adresse for å opprette en profil.

Når alt dette er gjennomført får vi opp en lang rekke andre profiler; alle lettkledde kvinner som visstnok er like i nærheten og klare til dyst. Trykker vi på dem, får vi beskjed om å betale 350 kroner måneden for å få tilgang.

LES OGSÅ: Tipsene som gjør deg til en super-instagrammer

SVINDEL PÅ 1, 2, 3, 4: Først gikk vi inn på den falske Instagram-brukeren, fulgte en lenke til en «spørreundersøkelse», som sendte oss videre til registrering på en falsk datingside som så ba om 350 kroner måneden.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDEL PÅ 1, 2, 3, 4: Først gikk vi inn på den falske Instagram-brukeren, fulgte en lenke til en «spørreundersøkelse», som sendte oss videre til registrering på en falsk datingside som så ba om 350 kroner måneden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Svindel og phishing

- Slikt får vi rapporter om, og det er svindel, helt opplagt, forteller leder Hans Marius Tessem i Slettmeg.no til Dinside.

Hans erfaring er at en rekke falske Instagram-profiler opprettes samtidig og får oppmerksomhet gjennom liking og følging. Alle sender deg til én nettside, som den vi landet på, og etter å ha blitt rapportert forsvinner de én etter én.

KJENNER METODEN: Hans Marius Tessem i Slettmeg.no kjenner godt til falske Instagram-profiler. Også dem norsk ungdom lager for å mobbe hverandre. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS
KJENNER METODEN: Hans Marius Tessem i Slettmeg.no kjenner godt til falske Instagram-profiler. Også dem norsk ungdom lager for å mobbe hverandre. Foto: JAN TORE TVERSTAD / NORSIS Vis mer


Enten er de ute etter pengene dine, som i vårt tilfelle, eller så kan det dreie seg om ren «phishing». Altså det å lokke sensitiv informasjon ut av deg som svindlere kan misbruke. Og Tessem synes, basert på rapportene han får fra nordmenn, at opplegget virker ganke organisert.

- Selv har jeg ikke hørt om noen som har blitt lurt. Men man skal aldri si aldri. Det hadde ikke vært så mye av dette om ingen hadde gått på, sier Tessem.

LES OGSÅ: Her er de ulike spam-typene du må passe deg for i år

Falske flørtemeldinger

Nettstedet vi ble sendt til, iwantu.com, hevder å være en tjeneste for å koble sammen folk som er ute etter tilfeldig sex. Det finnes seriøse tjenester for slikt, men iwantu.com er etter alle solemerker ikke en av dem.

«Slike annonser fører i mange tilfeller til svært useriøse tjenester eller ren svindel. Etter å ha registrert seg får brukeren ofte en svært lokkende melding fra en potensiell partner, men må da plutselig betale til tjenesten for å kunne svare» skriver Christian Fredrik Heide og Tom Heine Nätt i Gyldendals bok Datasikkerhet.

Vi fikk flere slike meldinger etter bare få sekunder, og de var åpenbart automatisk generert.

LES OGSÅ: Se den skjulte Facebook-knappen som lurte Dinside trill rundt

MASSIVT: På et tidspunkt fikk vi daglig falske Instagram-følgere. Noen var svindlere som utga seg for å være pene damer, mens andre tilsynelatende bare prøvde å lage store kontoer for blant annet «fail»-bilder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MASSIVT: På et tidspunkt fikk vi daglig falske Instagram-følgere. Noen var svindlere som utga seg for å være pene damer, mens andre tilsynelatende bare prøvde å lage store kontoer for blant annet «fail»-bilder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


IKKE TRYKK HER: De falske Instagram-kontoene vi har sett har ofte hatt en lenke under bioen sin. Dette kan være inngangsporten til en svindel, så hold deg unna. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE TRYKK HER: De falske Instagram-kontoene vi har sett har ofte hatt en lenke under bioen sin. Dette kan være inngangsporten til en svindel, så hold deg unna. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hevder de jobber mot svindlerne

Ifølge Tessem er Instagram den enkelttjenesten de får nest mest henvendelser om, etter Facebook. Oftest dreier det seg om kontoer norsk ungdom lager for å mobbe hverandre, men også om rene spam-kontoer som den vi omtaler.

- Så hva gjør dere i Instagram for å stanse dette?

- Vi har et sett av systemer som hjelper oss å flagge og blokkere kontoer som brukes til spam og upassende innhold. I tillegg har vi hundrevis av folk i vårt «Community Operation team», klare for å gi hjelp 24/7, over hele verden på 30 språk, forteller Fannie Friberg i Spotlight PR, på vegne av Instagrams eier Facebook, til Dinside.

- De sjeldne gangene noe kommer gjennom våre systemer og blir rapportert, tar vi affære.

LES OGSÅ: «All spam kommer fra Afrika, og bare idioter blir lurt!»

TRYKK HER: Ved å trykke på de tre prikkene øverst til høyre på falske profiler, får du tilgang til rapporteringsfunksjonen. Vi gjorde det med kontoen vi her omtaler, og kort tid etter var den fjernet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRYKK HER: Ved å trykke på de tre prikkene øverst til høyre på falske profiler, får du tilgang til rapporteringsfunksjonen. Vi gjorde det med kontoen vi her omtaler, og kort tid etter var den fjernet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvordan unngå falske profiler?

Instagram har bare ett råd for å unngå slikt innhold:

- Ser du spamete aktivitet på Instagram, kan du umiddelbart rapportere innholdet gjennom appen vår, skriver Friberg i e-posten sin.

Andre tips kan være å holde kontoen din skjult, altså at bare følgere får tilgang på bildene dine. Dessuten er vår erfaring at jo flere hashtag-er du bruker, jo mer spam blir det. Og å unngå spam er smart, for selv om det er lett å le av ofrene, er det alltid noen som blir lurt.

- Når man bytter medium så går man på de samme svindlene på nytt, av en eller annen grunn, advarer Tessem i Slettmeg.no.

- Først kom det i postkassa, så per e-post, så på telefonen – og nå på sosiale medier.

LES OGSÅ: - Du er ikke et dårlig menneske om du ikke deler kjedebrev på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer