Falske penger for fall

Fra 1995 til 2001 ble antallet falskmynterisaker 23-doblet. Men de siste årene har politiet fått sving på sakene, og antallet har gått ned med hele 70 prosent!

Publisert
Sist oppdatert

På slutten av 90-tallet økte antallet pengeforfalskningssaker dramatisk - fra 106 saker i 1995 til 2.424 saker i 2001.

2002 var et vendepunkt, og i 2003 registrerte Kripos for andre år på rad en nedgang i antall saker. I fjor ble det nemlig bare registrert 749 saker, hvilket tilsvarer en nedgang på om lag 70 prosent.

Vanskelig å være skurk

Det er nok svært lite sannsynlig at pengefalsknere har fått bedre moral de siste to årene. Mer sannsynlig er det at tiltakene mot falskneri har fungert.

De nye sedlene som er i omløp nå er nemlig blitt utstyrt med flere sikkerhetsdetaljer. Noe som gjør det svært vanskelig å lage sedler som ser ekte nok ut. Forfalskninger av norske penger blir nemlig hovedsakelig utført ved hjelp av fargekopieringsmaskin eller PC tilknyttet skanner og skriver.

Tre års fengsel

Tidligere har Kripos uttalt at det er ungdommene som er mest aktive når målet er å tilvirke hjemmelagde pengesedler.

Dette på tross av at man risikerer minimum tre års fengsel dersom man sitter hjemme og skriver ut pengesedler på sin nyinnkjøpte fargeprinter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer