Priser på trelast

Falt med 42 prosent

Etter lang tids prisoppgang på trelast, har endelig prisen falt tilbake på nivået før pandemien. Men ikke alle ser disse resultatene.

ER PRISENE PÅ VEI NED, ELLER? Selv om markedsundersøkelsen tilsier at prisene er på vei nedover, er det ikke alle som har kjent på denne prisnedgangen enda. Foto: Celina Stamper
ER PRISENE PÅ VEI NED, ELLER? Selv om markedsundersøkelsen tilsier at prisene er på vei nedover, er det ikke alle som har kjent på denne prisnedgangen enda. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD (DinSide): Ifølge en undersøkelse fra Treindustrien har prisen på trelast ut fra produsentene falt 42 prosent fra desember 2021 til desember 2022.

Det vil si at prisene visstnok skal være tilbake på nivået det var før coronapandemien.

- Prisene på trelast var i pandemien på et historisk høyt nivå. Nå er prisene tilbake på nivået vi hadde før pandemien, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad på deres hjemmesider.

De forklarer at markedsundersøkelsen ble utført med utgangspunkt i en konstruksjonspakke på til sammen 15-20 m³ trelast til en enebolig på 160 m² med terrasse og garasje.

Denne undersøkelsen viste at det i desember 2021 kostet 117 000 kroner med moms for en slik materialpakke. Prisen i desember 2022 var nede i 68 000 kroner med moms for en slik materialpakke med trelast fra produsent.

- Prisene ut fra produsent har sunket kraftig. Trelast er en viktig byggevare, når prisene reduseres vil prosjekter lettere kunne gjennomføres som planlagt, sier Finstad i saken.

Billigere igjen

- Ja, nå er det billig å bygge igjen! Vi i Byggmax har satt ned prisene på trevirke i alle våre butikker, forteller Niklas Hamberg i Byggmax.

Han forteller at for eksempel terrassebord, kostet for bare ett år siden 45 prosent mer enn hva et gjør i dag.

- Vi tror mange hjemmefiksere har utsatt prosjektene sine i påventa av dette prisfallet.

TILBAKE TIL NORMALEN: - Vi er på vei tilbake til en mer normal situasjon i skogsdriften nå, sier Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax. Foto: Byggmax
TILBAKE TIL NORMALEN: - Vi er på vei tilbake til en mer normal situasjon i skogsdriften nå, sier Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax. Foto: Byggmax Vis mer

- Hva er grunnen til at prisene har sunket så mye?

- Vi er på vei tilbake til en mer normal situasjon i skogsdriften nå. Markedet stabiliserer seg igjen etter noen voldsomme svingninger. I tillegg drives skogene stadig bedre og med gode driftsmetoder, som ikke setter artsmangfoldet i fare, sier Hamberg til DinSide.

Priser senket for hele varegruppen

Også hos Coop OBS Bygg merker de disse forskjellene.

- Vi har akkurat gjennomført en stor kampanje på alt konstruksjonsvirke og våre priser er senket for hele denne varegruppen etter kampanjens slutt, forteller kjededirektør Espen Braaten i Obs BYGG til DinSide.

Han forteller at i disse tider skal man være forsiktig med å gi noen garantier, men at de har klare forventninger om at prisene på flere varekategorier skal videre ned i de kommende månedene.

- Dette er et resultat av lavere priser på verdensmarkedet og nye forhandlinger vi har gjort med våre samarbeidspartnere. Når vi får gode priser så lar vi det komme kundene til gode, sier han videre.

KOLLEGAER OG KONKURRENTER: Daglig leder i Bobygg Bolig AS Terje Christensen og bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS. Foto: Celina Stamper
KOLLEGAER OG KONKURRENTER: Daglig leder i Bobygg Bolig AS Terje Christensen og bygg- og tømrermester Torolf Stenersen AS. Foto: Celina Stamper Vis mer

Ser ikke endringen

I Sandefjord forteller bygg- og tømrermester Torolf Stenersen og daglig leder i Bobygg Bolig Terje Christensen at de ikke kan ikke se at prisene har sunket så mye til forbruker.

- Vi ser ikke denne nedgangen i det hele tatt. Jeg har ikke finregnet på det, men jeg har ikke følelsen av at det nesten er halv pris på trematerialer, tvert imot, sier bygg- og tømrermester Torolf Stenersen som driver sitt eget firma i Sandefjord.

Han forteller at det har vært en eller to nedjusteringer, men også noen oppjusteringer det siste året.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

- Jeg ser heller ikke nedgangen, men det hadde vært hyggelig det. Det er vel bare de to siste prisjusteringene det har vært nedgang i, legger kollega og konkurrent Terje Christensen, daglig leder i Bobygg Bolig til.

Mye annet enn bare plank

Utgangspunktet for undersøkelsen går på hvite materialer, som bjelker, stolper, plank og liknende, men også impregnerte materialer.

- Men det går så mye annet inn i et hus også vet du, legger Christensen til og påpeker at en slik nedjustering ikke vil få et utslag i for eksempel et ferdig hus.

Falt med 42 prosent

Han sier at blant annet prisene på stål har gått opp i det siste.

- Vil dere anbefale folk å avvente oppussingsprosjektet?

- Nei, jeg ville vel bare startet. Alt går i bølger, men man ser jo at prisene jevnt og trutt stiger, sier Stenersen.

Kjenner oss igjen

Når DinSide tar kontakt med Magne Vikøren, kommunikasjonsdirektør for Moelven Industrier ASA forklarer de at deres priser i noen segmenter har sunket.

- Ja, Moelven har vært del av denne markedsundersøkelsen, og vi kjenner oss igjen i prisnedgangen, sier Vikøren.

- Det er eksempelvis konstruksjonsvirke, kledning og terrassebord. Dette er de mest brukte produktene som blir produsert i størst volum, legger han til.

En endring på 400 prosent

Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien forteller at undersøkelsen gjelder for alle bedrifter og regner ut snittet for hele bransjen.

- Prisene ut til kundene vil være forskjellig fra byggevarekjede til byggmester og så videre, forklarer hun til DinSide.

Hun legger også til at prisene stadig er i bevegelse på grunn av strøm.

- Alle kostnader der man produserer varer påvirkes av strømkostnader. Det er en alvorlig situasjon som påvirker kostnadsbildet, sier hun og legger til at det har vært en endring på over 400 prosent i løpet av de fem siste åra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer