SANDEFJORD (DinSide): Ifølge en undersøkelse fra Treindustrien har prisen på trelast ut fra produsentene falt 42 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
Det vil si at prisene visstnok skal være tilbake på nivået det var før coronapandemien.
- Prisene på trelast var i pandemien på et historisk høyt nivå. Nå er prisene tilbake på nivået vi hadde før pandemien, sier administrerende direktør i Treindustrien Heidi Finstad på deres hjemmesider.
De forklarer at markedsundersøkelsen ble utført med utgangspunkt i en konstruksjonspakke på til sammen 15-20 m³ trelast til en enebolig på 160 m² med terrasse og garasje.
Denne undersøkelsen viste at det i desember 2021 kostet 117 000 kroner med moms for en slik materialpakke. Prisen i desember 2022 var nede i 68 000 kroner med moms for en slik materialpakke med trelast fra produsent.
- Prisene ut fra produsent har sunket kraftig. Trelast er en viktig byggevare, når prisene reduseres vil prosjekter lettere kunne gjennomføres som planlagt, sier Finstad i saken.

Har barbert prisene
Billigere igjen
- Ja, nå er det billig å bygge igjen! Vi i Byggmax har satt ned prisene på trevirke i alle våre butikker, forteller Niklas Hamberg i Byggmax.
Han forteller at for eksempel terrassebord, kostet for bare ett år siden 45 prosent mer enn hva et gjør i dag.
- Vi tror mange hjemmefiksere har utsatt prosjektene sine i påventa av dette prisfallet.

- Hva er grunnen til at prisene har sunket så mye?
- Vi er på vei tilbake til en mer normal situasjon i skogsdriften nå. Markedet stabiliserer seg igjen etter noen voldsomme svingninger. I tillegg drives skogene stadig bedre og med gode driftsmetoder, som ikke setter artsmangfoldet i fare, sier Hamberg til DinSide.
Priser senket for hele varegruppen
Også hos Coop OBS Bygg merker de disse forskjellene.
- Vi har akkurat gjennomført en stor kampanje på alt konstruksjonsvirke og våre priser er senket for hele denne varegruppen etter kampanjens slutt, forteller kjededirektør Espen Braaten i Obs BYGG til DinSide.

88 000 får ekstra penger
Han forteller at i disse tider skal man være forsiktig med å gi noen garantier, men at de har klare forventninger om at prisene på flere varekategorier skal videre ned i de kommende månedene.
- Dette er et resultat av lavere priser på verdensmarkedet og nye forhandlinger vi har gjort med våre samarbeidspartnere. Når vi får gode priser så lar vi det komme kundene til gode, sier han videre.

Ser ikke endringen
I Sandefjord forteller bygg- og tømrermester Torolf Stenersen og daglig leder i Bobygg Bolig Terje Christensen at de ikke kan ikke se at prisene har sunket så mye til forbruker.
- Vi ser ikke denne nedgangen i det hele tatt. Jeg har ikke finregnet på det, men jeg har ikke følelsen av at det nesten er halv pris på trematerialer, tvert imot, sier bygg- og tømrermester Torolf Stenersen som driver sitt eget firma i Sandefjord.
Han forteller at det har vært en eller to nedjusteringer, men også noen oppjusteringer det siste året.
- Jeg ser heller ikke nedgangen, men det hadde vært hyggelig det. Det er vel bare de to siste prisjusteringene det har vært nedgang i, legger kollega og konkurrent Terje Christensen, daglig leder i Bobygg Bolig til.
Mye annet enn bare plank
Utgangspunktet for undersøkelsen går på hvite materialer, som bjelker, stolper, plank og liknende, men også impregnerte materialer.
- Men det går så mye annet inn i et hus også vet du, legger Christensen til og påpeker at en slik nedjustering ikke vil få et utslag i for eksempel et ferdig hus.

Han sier at blant annet prisene på stål har gått opp i det siste.
- Vil dere anbefale folk å avvente oppussingsprosjektet?
- Nei, jeg ville vel bare startet. Alt går i bølger, men man ser jo at prisene jevnt og trutt stiger, sier Stenersen.
Kjenner oss igjen
Når DinSide tar kontakt med Magne Vikøren, kommunikasjonsdirektør for Moelven Industrier ASA forklarer de at deres priser i noen segmenter har sunket.
- Ja, Moelven har vært del av denne markedsundersøkelsen, og vi kjenner oss igjen i prisnedgangen, sier Vikøren.
- Det er eksempelvis konstruksjonsvirke, kledning og terrassebord. Dette er de mest brukte produktene som blir produsert i størst volum, legger han til.

- Har eksplodert
En endring på 400 prosent
Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien forteller at undersøkelsen gjelder for alle bedrifter og regner ut snittet for hele bransjen.
- Prisene ut til kundene vil være forskjellig fra byggevarekjede til byggmester og så videre, forklarer hun til DinSide.
Hun legger også til at prisene stadig er i bevegelse på grunn av strøm.
- Alle kostnader der man produserer varer påvirkes av strømkostnader. Det er en alvorlig situasjon som påvirker kostnadsbildet, sier hun og legger til at det har vært en endring på over 400 prosent i løpet av de fem siste åra.