Spare penger på mat

Familie på fem bruker 5000 kroner på mat i måneden

Hvordan er det mulig? Sjekk rådene fra familien Grønseth.

MATSMART: Kjersti Grønseth, hennes mann og tre barn bruker kun 5000 kroner på mat i måneden. De synes først og fremst at det er motiverende å spare, ikke vanskelig. Foto: privat.
MATSMART: Kjersti Grønseth, hennes mann og tre barn bruker kun 5000 kroner på mat i måneden. De synes først og fremst at det er motiverende å spare, ikke vanskelig. Foto: privat. Vis mer
Publisert

- Grensen på 5000 kroner ble egentlig til av seg selv. Vi satte oss mål om å holde matbudsjettet lavt, både for lommeboka og miljøets del, og det har vært motiverende å se at med enkle grep, så får vi det til, sier Kjersti Grønseth (35) til Dinside.no.

Hun og mannen Paul (34) bor på Simensbråten i Oslo med barna Iver (5), Live (3) og Even (8 mnd.), og tro det eller ei: Denne familien på fem bruker kun 5000 kroner på mat i måneden.

Grønseth er siviløkonom, jobber som ledelsesrådgiver og blogger om privatøkonomi på forbrukerfrue.no. Paul eier bakeriet Daglig Brød og er lærer og musiker. Pengebruk og mat er dermed en naturlig kobling mellom yrkene til paret.

Dinside har bedt Grønseth dele sin suksessoppskrift på hvordan hun klarer å holde kostnadene på matinnkjøp såpass lave. Les videre og få svaret.

1. Få oversikt

Det første Grønseth gjør når kjøle- og kjøkkenskapene skal fylles til ei ny uke, er å sjekke hva hun allerede har fra forrige uke. Ofte har familien matvarer nok til én til to middager allerede.

- Vi starter ikke hver uke med tomme matskap, da hadde nok kostnadene blitt mye høyere. Det er heller slik at vi fyller på det vi mangler av mat vi vet vi bruker mye av, sier hun.

For å kunne holde oversikt, er det lurt å ha ryddige kjøkkenskap og orden i kjøleskapet, samt faste plasser til de ulike matvarene, slik at du ikke bruker mye tid på å få oversikten du trenger.

2. Lag en plan

Neste steg er å planlegge matinnkjøpene. Dette er en todelt prosess: Det skal planlegges middager for uka og det skal kjøpes inn annen mat til frokost, matpakker og andre måltider.

- Når vi lager middagsmeny, har vi noen faste matrett-typer. Blant annet har vi som regel pannekaker, suppe, et par vegetarretter, fisk og kylling i løpet av ei uke. Dermed tar det ikke så lang tid å sette sammen en meny, sier Grønseth.

Familien bruker også ukas aktivitetskalender til å bestemme middagsretter. Da kan de planlegge alt etter hvor travelt de har det de enkelte dagene. Noen ganger sjekker de tilbudsavisene når de planlegger, men Grønseth har funnet ut at det er mest sparsomt for dem å handle i en matbutikk med faste, lave priser.

Når middagsmenyen er i boks og familien har funnet ut hvilke pålegg og lignende de trenger, skrives handlelisten, og så er alt klart for en tur på butikken.

Ukas handleliste for familie på fem

 • Rugmel til brødbaking
 • 1 pakke fersk gjær
 • 2 pakker havregryn og 1 pakke babygrøt
 • Rosiner (6-pakke)
 • Bananer og epler
 • Rødbeter
 • Leverpostei
 • Makrell i tomat
 • Brunost og Jarlsberg
 • Kaviar
 • Syltetøy
 • 2 bokser yoghurt naturell og 1 pakke barneyoghurt (8 stykk)
 • Cottage cheese
 • 2 liter melk
 • 1 liter eplejuice og 1 liter appelsinjuice
 • 1,5 liter brus
 • 1 pose chips
 • Lørdagsgodteri

Merk at dette er en liste over noen av matvarene familien på fem bruker i løpet av ei uke. Middagsingredienser kommer i tillegg, og har de matvarer liggende fra forrige uke, både til middag og andre måltider, trenger de ikke å kjøpe dette.

3. Hold deg til handlelisten

- Vi handler i utgangspunktet én gang i uka, men noen ganger skjer det uforutsette ting i løpet av ei uke, som at vi blir invitert bort eller får gjester. Så derfor vurderer vi om vi skal stykke opp ukeshandelen og heller handle to ganger i uka, men fortsatt planlegge matinnkjøpene under ett, sier Grønseth.

Det viktigste når du er på matbutikken og skal handle inn for ei uke, er å holde deg til handlelisten, ifølge Grønseth. Her er noen flere smarte råd fra henne til mathandelen:

Bestem deg for hva du vil bruke ekstra penger på.

- Jeg elsker for eksempel Jarlsberg-ost på brødskiva, mens til matlaging bruker vi den billigste osten vi finner, sier Grønseth.

Det er også andre matvarer familien føler det er viktigere med kvalitet enn kvantitet. Så lenge det blir en balanse mellom dyre og billige matvarer, trenger det ikke å sprenge budsjettet.

GULOST ER GULOST: Nei, det er ikke alle som er enig i at «gulost er gulost». Hvis det er slik at Jarlsberg er favoritten, kan du fint unne deg den til brødskiva, uten at det går ut over matbudsjettet, og heller bruke en rimeligere variant på pizzaen. Foto: Eilin Lindvoll.
GULOST ER GULOST: Nei, det er ikke alle som er enig i at «gulost er gulost». Hvis det er slik at Jarlsberg er favoritten, kan du fint unne deg den til brødskiva, uten at det går ut over matbudsjettet, og heller bruke en rimeligere variant på pizzaen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Sjekk kilopris.

For matvarer det ikke er så nøye om er kortreist eller økologisk, er det kilo- og literpris eller andre enhetspriser som gjelder.

Og, det er mye å spare på å se etter kilopris. Det har Dinside erfart på flere av våre prissjekker, blant annet av pålegg og iskrem, samt meterpris på dopapir.

- På hermetisk mais har jeg funnet store kiloprisforskjeller, påpeker Grønseth.

Det stemmer. Da Dinside var innom Rema en morgen i slutten av mars, var det over 39 kroner per kilo i prisforskjell på billigste og dyreste trepakning med hermetisk mais, og hele 45 kroner per kilo i forskjell mellom mais på 340 grams bokser.

KILOPRISFORSKJELL: På hermetisk mais er det stor prisforskjell per kilo. Foto: Eilin Lindvoll.
KILOPRISFORSKJELL: På hermetisk mais er det stor prisforskjell per kilo. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Se i tilbudskassen, men tenk før du plukker.

Flere matbutikker har tilbudskasser hvor de legger varer med kort holdbarhet, eller varer som markedsføres som «dagsferske», og dermed ikke kan selges dagen derpå til full pris.

- Jeg pleier ikke å kikke i tilbudskassen for å finne ut hva jeg skal handle, men jeg titter ofte innom for å se om det er noen matvarer til redusert pris som passer med det jeg har på handlelista, understreker Grønseth.

SISTE SJANSE: Det er lurt å kikke oppi tilbudskassen for varer som snart går ut på dato, men ikke hamstre for mye herfra, så du ikke ender med å måtte kaste det likevel. Foto: Eilin Lindvoll.
SISTE SJANSE: Det er lurt å kikke oppi tilbudskassen for varer som snart går ut på dato, men ikke hamstre for mye herfra, så du ikke ender med å måtte kaste det likevel. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Men er det ikke vanskelig å holde matkostnadene så lave for en travel småbarnsfamilie?

- For oss er det mest motiverende, og det handler om prioritering. Vi liker å holde kostnadene på et lavt nivå i hverdagen, men samtidig elsker vi å invitere til fest, og det har vi et eget budsjett for, svarer Grønseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer