Ferietips for familie

Familie på fem brukte ikke penger på flyplassen til og fra USA

De pakket med seg en hel koffert med mat.

MEDBRAKT: Kjersti Grønseth, ektemannen Paul og de tre barna deres brukte 18 timer på reisen fra Simensbråten i Oslo til USA, og null kroner på mat under hele turen. De hadde nemlig med seg en hel koffert med mat ombord i flyet. Foto: privat.
MEDBRAKT: Kjersti Grønseth, ektemannen Paul og de tre barna deres brukte 18 timer på reisen fra Simensbråten i Oslo til USA, og null kroner på mat under hele turen. De hadde nemlig med seg en hel koffert med mat ombord i flyet. Foto: privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du husker kanskje familien på fem som kun bruker 5000 kroner på mat i måneden?

Vel, nå har de vært på fem ukers ferie i USA, og da brukte de rett og slett null kroner på mat underveis på flyreisen til og fra Amerika. Det betyr at de hadde med seg alt de trengte av mat og drikke til hele familien, helt fra de dro hjemmefra om morgen klokken 05:00 til de var fremme i feriehuset 18 timer senere.

- Vi pakket en koffert full av mat vi handlet før vi reiste hjemmefra, og på returen tok vi med oss mat fra USA, men da trengte vi ikke å ha med like mye, siden vi tok nattfly, sier siviløkonom og blogger Kjersti Grønseth til Dinside.no.

DINSIDE ER FAN AV MEDBRAKT FLYMAT: Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Vi trakk både pølser og laget Rett-i-koppen ombord på flyet.Vis mer Vis mer

Niste til fem i 18 timer

Kanskje skal du ha med deg familien på flyreise i sommer og blir inspirert av det Grønseth, ektemannen og de tre barna gjorde, men lurer på hva de hadde med seg for å holde seg mette på den lange reisen?

Grønseth har blogget under og etter ferieturen, og blant annet listet opp hva de pakket med seg i matkofferten:

STOR MATPAKKE: Her ser du innholdet i matkofferten til familien Grønseth på USA-tur. Foto: privat.
STOR MATPAKKE: Her ser du innholdet i matkofferten til familien Grønseth på USA-tur. Foto: privat. Vis mer
  • Vannflasker til alle fem.
  • Frokost: Brødskiver med ost, kaviar, egg, makrell, leverpostei, rødbeter, paprika og avokado.
  • Lunsj: Wraps med kylling, soltørkede tomater, rødløk, epler, salat og frisk basilikum til de voksne, og wraps med skinkeost, skinke, paprika, eple og mais til barna.
  • Mellommåltid: Byggrynsalat med mais, eple, soltørket tomat, skinke/kylling og salat.
  • Middag: Tacowraps med karbonadedeig, bønner, ost, chili, mais, rødløk og avokado.
  • Kveldsmat: Brødskiver med pålegg
  • Ekstra måltid i tilfelle forsinkelser: Wraps (tilsvarende lunsj).
  • Snacks: rosiner, gulrøtter, nøtteblanding og eplebiter med sitronskiver (slik at de ikke ble brune på turen).

Til sammen kostet all maten cirka 580 kroner, og det inkluderer også babymat og -smoothie til minsten på åtte måneder.

FROKOST PÅ FLYET: Treåringen Live koser seg med hjemmesmurt frokostskive ombord på flyet fra Gardermoen til Gatwick. Foto: privat.
FROKOST PÅ FLYET: Treåringen Live koser seg med hjemmesmurt frokostskive ombord på flyet fra Gardermoen til Gatwick. Foto: privat. Vis mer

Noen dager før avreise gjorte familien research på hva slags type mat som er godt egnet til å ha med på fly, blant annet via Avinor sine regler for hvilke pålegg og annet som er lov å ta med gjennom sikkerhetskontrollen.

- Trikset var å ta med hele avokadoer og dele de på flyet, ettersom smørepålegg ikke er tillatt. Tilsvarende gjelder for kaviar og skinkeost, som vi sendte i små bokser og tuber i blanke plastposer, sier Grønseth.

Det er også lurt å sette seg inn i grense- og tollreglene i landet du skal inn i, USA i dette tilfellet, da det er restriksjoner for å ta med enkelte matvarer fra et annet land inn i landet du skal feriere i. Du kan i verste fall få en saftig bot hvis du glemmer å deklarere restene fra nisten.

- Verdens enkleste sparetips

Ifølge Grønseth er vannflaskene «verdens enkleste sparetips». Det er nemlig lov å ha med seg tomme drikkeflasker gjennom sikkerhetskontrollen, det er kun flasker med væske i som er ulovlig når de overskrider 100 milliliter.

VIKTIG MED VANN: Familien fylte opp sine medbrakte vannflasker både på flyplassen de mellomlandet på, samt ombord på flyet. Foto: privat.
VIKTIG MED VANN: Familien fylte opp sine medbrakte vannflasker både på flyplassen de mellomlandet på, samt ombord på flyet. Foto: privat. Vis mer

- Mange tenker ikke over at de fleste flyplasser har egne drikkestasjoner hvor du kan fylle gratis vann. Vi fylte opp på Gardermoen, og under mellomlandingen på Gatwick. På flyturen fikk vi også lov å fylle på flaskene våre gratis, sier spareeksperten.

Kanskje de var litt heldige med den siste der, legger hun til. Det er ikke sikkert alle flyselskap er like rause med å etterfylle vannflasker ombord.

Dyrt på flyplassen

Dinside har tidligere testet både mattilbudet på flyplassen og ombord i flyet. En prissjekk på Gardermoen viser at det er store forskjeller på mat og drikke på samme flyplass, så du gjør det lurt i å sjekke flere spisesteder før du drar kortet. Og, du kan også forhåndsbestille mat på Norges hovedflyplass.

Mest penger sparer du nok likevel på å ha med deg niste på flyet, slik som Grønseth og familien gjorde. Det skal godt gjøres å kjøpe like mye mat på flyplassen til en lavere pris.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, blir både inspirert og imponert over at familien på fem klarte å la være å bruke penger på flyplassene hele veien over Atlanteren.

- Dette krever disiplin og god planlegging, i hvert fall med tre barn, sier Incedursun til Dinside.no.

Unngå shoppesmell på flyplassen

Forbrukerøkonomen legger at å shoppe på flyplassen er et annet stor pengesluk.

- Taxfree-priser på klær, solbriller, kosmetikk, parfyme og annet kan være lokkende, men med mindre det er noe du virkelig trenger, er shopping på flyplassen unødvendig bruk av penger, sier Incedursun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer