Familien betyr mest for helsen

Et sunt liv handler om mer enn kosthold eller trening. Forholdet til familien er også svært viktig, viser en ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Familieforhold kan ha en større betydning for helsen din enn du tror.

Amerikanske forskere mener at familieforhold står ansvarlig for opptil en fjerdedel av alle faktorene som påvirker helsen. Og det gjør familien viktigere enn andre faktorer som økonomi, alder eller gener.

Vesentlig bidragForskerne fra Universitetet i Texas bygger på informasjon fra 35.000 amerikanere over 18 år. Intervjuene viser at eldre og gifte personer har den aller sterkeste sammenhengen mellom gode familieforhold og helse. Sammenhengen var like sterk for både psykiske og fysiske helseproblemer.

- Familiens bidrag til enkeltmenneskers helse er både målbar og vesentlig. I utformingen av helsepolitikk og helsekampanjer bør vi derfor legge mer vekt på familiens rolle, skriver forskningsleder Robert Ferrer i rapporten som er publisert i siste utgave av fagmagasinet Annals of Family Medicine.

Forfatterne konstaterer at ytre omstendigheter som økonomi, alder, sykeforsiktinger og genetisk disposisjon også har betydning for helsen. Men denne påvirkningen er begrenset i forhold til familiens rolle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer