Familier bør ha 100.000 å gå på

– Da må du sørge for å få best mulig rente på bufferen din.

For den bevisste lånekunde, er det ingen grunn til å ha penger på bok, sier Monica Haftorn Iversen.  Foto: Fokus Bank
For den bevisste lånekunde, er det ingen grunn til å ha penger på bok, sier Monica Haftorn Iversen. Foto: Fokus Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er anbefalt å ha en økonomisk buffer til uforutsette utgifter. Og bufferen er viktigere jo strammere økonomi du har. Pengene må være lett tilgjengelig når du trenger ny vaskemaskin, skal reparere bilen eller lignende. Men det betyr jo ikke at du må ha pengene på bok.

Så stor bør bufferen være

Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank anbefaler at du hvert fall har to månedslønninger å gå på. Enkelte går enda lengre. Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea, har tidligere uttalt til DinSide at ansatte i utsatte bransjer bør ha så mye som seks måneders lønn i buffer.

Men å spare opp to månedslønninger kan være vanskelig nok. Gjennomsnittlig månedsinntekt i Norge er på 38.100 kroner. Det blir 26.670 kroner utbetalt, forutsatt en skattesats på 30 prosent. En husholdning med to inntekter bør derfor ha 106.680 kroner lett tilgjengelig til uforutsette utgifter.

Ikke i madrassen – men på ramma

Når du først har klart å opparbeide deg en buffer, er det ingen grunn til å ta til takke med dårlige rentebetingelser på pengene. Har du rammelån, kan du like gjerne sette pengene inn der. Avhengig av rentedifferanse på rammelån og sparekontoen din, kan det være tusenlapper å spare årlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer