Fant bryteren til vår biologiske klokke

Er din biologiske klokke i utakt, kan den forstyrre søvnen din.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kanskje kan vi også få noe mot jetlag.


Kroppens biologiske klokke regulerer alt fra søvnmønster til stoffskifte og atferd. Hos de fleste av oss tikker og går den med stor presisjon, men plutselig kan den komme i utakt.

Resultatet kan bli alt fra søvnløse netter og depresjon til hjertesykdom og kreft. Amerikanske forskere håper nå de kan gjøre det lettere å få klokka på rett kjøl igjen.

Les også: Sover du deg syk?

Tester antistoffer
De tror nemlig at de har funnet den kjemiske bryteren som styrer hele urverket. Selv om komplekse gener er involvert, er det kun én enkelt aminosyre som har hovedansvaret, melder BBC News.

- Siden den utløsende handlingen er så spesifikk, virker det som det er mulig å regulere denne aktiviteten, sier professor og leder for forskningsteamet Paolo Sassone-Corsi ved University of California.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Forskerne er nå i gang med å teste ut antistoffer som retter seg direkte mot denne aminosyren. På den måten håper de å utvikle mer effektive medisiner mot søvnforstyrrelser og lignende lidelser.

Les også: Slik sover du søtt

- Banebrytende
Reidun Ursin er professor i fysiologi ved Universitetet i Bergen og jobber med søvnmekanismer og søvnepidemiologi. Hun mener de nye funnene er fantastiske.

- Dette er banebrytende. Det at en eneste aminosyre regulerer vår biologiske klokke, betyr at vi i framtida kan finne medisiner for en rekke problemer knyttet til døgnrytmeforstyrrelser. Kanskje kan vi også få noe mot jetlag, sier hun til DinSide Helse.

Ifølge Ursin har veldig få mistet døgnrytmen fullstendig.

- Men mange har forlenget søvnfase, som betyr at de ikke sovner før langt på natt og helst vil sove til langt på dag. Ungdom har ofte en tendens til dette, sier Ursin.

Les også: Sover bort ungdomstiden

Skreddersydd behandling
Så langt har 89 forskjellige typer søvnforstyrrelser blitt klassifisert, ifølge Dr. Neil Stanley ved Norwich University Hospital. Han påpeker at folks søvnproblemer er veldig individuelle, men at behandlingen er bygd etter prinsippet "en størrelse passer alle".

- Kanskje kan vi nå utvikle mer spesifikke behandlinger og tilby pasienter et mer skreddersydd opplegg, sier han til BBC News.

Les også: Mars-funn gir oss bedre søvn

Også Harald Schrader, professor og overlege ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs Hospital og ekspert på søvnsykdommer, er optimistisk med tanke på det framtidige behandlingstilbudet.

- Dette er spennende perspektiver. Ved å rette seg mot denne aminosyren kan man tenke seg at vi får medisiner som retter seg spesielt mot søvn-våkenhets rytmeforstyrrelser. Også Parkinson- og Alzheimer-pasienter som ofte sliter med søvnregulering, kan være en målgruppe, sier han.

- Men det vil nok ta mange år før man finner medisiner som gjør det mulig å påvirke dette proteinet, påpeker han.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer