Fant farlige solarierør

Statens strålevern advarer folk over hele landet.

Fant farlige solarierør
Publisert
Sist oppdatert

Det er avslørt solarierør som er mer enn dobbelt så sterke som hva som er tillatt i Norge. Det melder Statens strålevern i en ny rapport.

Strålevernet foretok i sommer stikkprøvekontroller i solarier i ulike deler av landet, og målinger av UV-stråling avslørte rør som er over det dobbelte av grenseverdien.

Les også: - Dette er ikke holdbart

Stengte umiddelbart

- Dette er observert flere steder i landet, og solariene der vi fant for sterke rør ble stengt umiddelbart, sier Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern, til DinSide Helse.

Stikkprøvene avslørte at solstudioer spredt over hele landet hadde disse sterke rørene i solsengene sine. Den tyske produsenten har vedgått at det har vært en produksjonsfeil. Kravet er at disse rørene erstattes med nye rør uten produksjonsfeil.

Ifølge Nilsen har flere innehavere av solstudioer tatt kontakt med strålevernet for informasjon om hva de kan gjøre dersom rørene deres er for sterke.

- Enkelte er usikre på hvordan de kan løse det praktisk dersom rørene deres må byttes ut, og det er lang leveringstid på nye rør, sier hun, og legger til:

- Det er dessverre slik at solstudioeierne nå får problemer på grunn av for dårlig kvalitetskontroll hos den tyske produsenten. Men disse rørene var så sterke at strålevernet måtte reagere strengt og umiddelbart, slik at ikke kundene risikerer å bli svidd. Alle solarieeiere kan sette inn rør som kalles erstatningsrør inntil de får de riktige rørene tilsendt.

Hele landet berørt

Rørene det dreiser seg om skal være av typen Ergoline og Soltron, med et nummer som begynner med bokstaven D, og rørene er trolig solgt i hele landet.

Strålevernet advarer mot følgende rørtyper:

 • Soltron Efficient Tan turbo power 160 Watt D-12390
 • Ergoline Efficient Tan 160 Watt turbo power D-12386
 • Soltron Efficient Tan Plus super power 100 Watt D-12665-00
 • Ergoline Efficient Tan + 100 Watt Super Power D-12664 /D-12664-01

  Solarium

  Har du opplevd å bli brent i solarium? (Avsluttet)
  Ja(43%) 136
  Nei (37%) 115
  Holder meg unna sånt (20%) 62
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

  Dersom publikum oppdager noen av disse rørene oppfordres de til å kontakte kommunelegen og strålevernet.

  Les også: Har du tanoreksi?

  - Vær forsiktig!

  Strålevernet anbefaler alle som tar solarium om være oppmerksomme, og gi beskjed dersom de mistenker at rørene i solsengen er for sterke.

  For sterke rør kan føre til alvorlig forbrenning, til tross for at man følger anbefalte solingstider. Dersom du følger anbefalte soltider, og likevel blir solbrent, er det noe feil med rørene, advarer strålevernet.

  Alle solarier skal ha oppslag fra Statens strålevern med verneregler, og anbefalte solingstider ut fra hudtype.

  Sjekk om dette finnes oppslått på solstudioet før du tar sol, og følg anbefalt solingstid, lyder oppfordringen.

  Les også: Unge bør unngå solarium


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer