Fant stjålne varer på Finn.no og inviterte politiet med på «handelen»

Kvinnen fant igjen sine stjålne klær på Finn.no, avtalte å treffe selgeren - og møtte opp med politiet.

POLITIET BLE MED PÅ FINN-HANDELEN: Kvinnen hadde funnet sine stjålne varer på Finn.no, avtalte å møte selgeren - men inviterte også politiet med. Det endte med at selgeren ble anholdt og anmeldt. Foto: NTB scanpix
POLITIET BLE MED PÅ FINN-HANDELEN: Kvinnen hadde funnet sine stjålne varer på Finn.no, avtalte å møte selgeren - men inviterte også politiet med. Det endte med at selgeren ble anholdt og anmeldt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne fant igjen sine frastjålne klær på Finn.no og avtalte å møte tyven som solgte tøyet.

Det tyven ikke visste, var at hun også hadde invitert politiet.

Hendelsen fant sted i Oslo søndag 26. januar, og den fant veien inn i en Twitter-melding fra oslopolitiets operasjonssentral:

«Vi har bistått en kvinne som hadde funnet sine frastjålne klær til salgs på finn. Hun møtte selgeren i sentrum og vi tok kontroll på denne. De aktuelle klærne er tilbakeført riktig eier, kvinnen som solgte disse er anholdt, anmeldt, og vi ransaker hennes leilighet.»

Twitter-posten har fått over 500 likerklikk, og mange har kommentert at de synes det var bra jobba av politiet.

- Patruljen møtte opp til møtet

Politiinspektør Renate Myhre Medby ved Oslo politidistrikt forteller Dinside hva som skjedde da de bisto med å få de stjålne klærne tilbake.

- Ved et søk på Finn, oppdaget hun den samme gjenstanden hun hadde mistet. Hun tok kontakt med den som hadde lagt ut Finn-annonsen og avtalte et møte - og deretter kontaktet hun politiet. Møtet skulle finne sted søndag, forteller Medby.

Hun forteller videre at kvinnen ved første kontakt med politiet fredag fikk en oppfordring om å ringe operasjonssentralen igjen på søndag, som var den dagen møtet skulle finne sted.

- Når hun ringte søndag, sendte operasjonssentralen en patrulje som var til stede da møtet fant sted - og de tok kontroll på siktede.

- Siktede erkjente på stedet, og vil få et forelegg, sier Medby videre.

- Man skal være forsiktig

For andre som måtte oppleve det samme som i denne saken, at de finner igjen stjålne varer til salgs på markedsplasser, anbefaler hun å anmelde - men å være forsiktig dersom man tenker å avtale et slikt møte som her.

- Vi oppfordrer alle til å anmelde straffbare forhold, også disse sakene, men man kan ikke forvente at vi alltid kan bistå på denne måten. Det går på kapasitet ved operasjonssentralen; hva man kan bidra med den aktuelle dagen. Dette er hendelsesstyrt og blir et kapasitetsspørsmål, om vi kan bidra, sier Medby til Dinside.

Hun understreker at rådet er alltid å anmelde tyveri, og å kontakte politiet dersom man kommer over tyvgods på nettet; da har man ny informasjon i saken.

Når det kommer til å avtale å møte vedkommende som selger dine frastjålne ting, sier Medby:

- Det skal man være litt forsiktig med, og man skal ikke drive selvtekt. Jeg oppfordrer til litt forsiktighet og at man har tenkt gjennom hva man gjør, for man kjenner jo ikke personen man skal møte, sier hun til Dinside.

- På generelt grunnlag, om man kommer over tyvgods på Finn, bør man ta et skjermbilde av det og levere den nye informasjonen til politiet: Det vil være noe vi kan etterforske videre på dersom vi har kapasitet til det, uttaler Medby.

- Ta kontakt med Finn

Geir Petter Gjefsen, leder for Forbrukertrygghet i Finn.no, oppfordrer alle som eventuelt skulle oppleve noe uønsket, som dette tilfellet med tyvgods til salgs, om å si ifra til dem.

Han forteller at Finn har en egen avdeling som jobber med forbrukertrygghet som vil hjelpe i slike saker.

- Slike saker er ofte ganske forskjellige, og hver enkelt sak må vurderes ut fra de opplysningene vi får i tipset og opplysninger vi har om annonsøren. Vi har anledning til å kreve at en annonsør må framvise kvittering eller at man må BankID verifisere seg før man får lov til å fortsette å annonsere. Vi har et godt samarbeid med politiet, men det blir opp til den som opplever at det er sine ting som selges videre som må anmelde forholdet og informere politiet om at det selges videre på Finn, sier Gjefsen til Dinside, og legger til at de vil bistå politiet på best mulig måte.

Han sier at de fleste handlene foregår uten uregelmessigheter, men at det også forekommer at de får henvendelser om tyvgods.

- De aller, aller fleste handlene på Finn går for seg slik som de skal, med fornøyde selgere og kjøpere. Men det er på Finn, som ellers i samfunnet, noen som ikke klarer å oppføre seg. Vårt inntrykk er at det ikke er mange henvendelser vedrørende salg av tyvgods, men det forekommer. Og vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket til å si ifra til oss, sier Gjefsen videre.

- Sjekk opp selgeren

Han forteller at alle annonsene går gjennom en kontroll, og at de ved behov vil be om kvittering eller kreve at en annonsør må BankID verifisere seg før man får fortsette å annonsere.

For å unngå å kjøpe tyvgods, anbefaler Gjefsen at man utviser kritisk sans i forhold til varen og prisen den selges for - og sier at det også kan være lurt å ta en ekstra sjekk av den man skal gjøre handelen med:

- For å unngå å kjøpe tyvgods oppfordrer vi å stikke fingeren litt i jorda og vurdere om tilbudet er for godt til å være sant, for om det er det kan sjansen for å kjøpe tyvgods eller bli utsatt for svindel være stor.

- I tillegg råder vi til å gjøre undersøkelser av selger og gjenstanden som selges. Det kan være å se at navn på annonsør stemmer overens med personen som eier telefonnummeret man er i kontakt med selger på eller bankkontoen man betaler penger til. Man kan også be om kvittering og/eller forklaring på hvordan gjenstanden fungerer eller hvorfor den selges, sier Gjefsen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer