Forbudte produkter

Fant ulovlige produkter i norske nettbutikker

Dette viser Miljødirektoratets undersøkelse av sport- og fritidsprodukter.

ULOVLIGE: I alt sju produkter ble avdekket som ulovlige i Miljødirektoratets kontroll. Foto: Miljødirektoratet
ULOVLIGE: I alt sju produkter ble avdekket som ulovlige i Miljødirektoratets kontroll. Foto: Miljødirektoratet Vis mer
Publisert

En kontroll Miljødirektoratet har gjort av 99 sports- og fritidsprodukter som selges i nettbutikker som retter sin markedsføring mot Norge, viser at en fjerdedel av produktene de kontrollerte er forbudt å omsette.

Sju av produktene er trukket fra markedet på grunn av for høye grenseverdier av helse- og miljøskadelige stoffer.

Trukket fra markedet

Årets kontroll omfattet 42 elektriske og elektroniske produkter (EE), blant annet sexleketøy, hodetelefoner, badeleker, leker med lys og klokker. Resten var ulike fritidsprodukter i myk og/eller skummet plast (PVC, PU, EVA), plastbelegg, gummi og metall, og også svømmeutstyr, dykkerutstyr og treningsutstyr – totalt 99 produkter, skriver Miljødirektoratet.

- Syv av produktene vi fikk analysert inneholdt stoffer over tillatt grenseverdi. Disse produktene er nå trukket fra markedet etter pålegg fra oss, opplyser seksjonsleder Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Kunder som allerede har kjøpt disse produktene, skal få informasjon om at de er forbudte og få mulighet til å levere dem tilbake.

- Er Miljødirektoratet overrasket over såpass mange funn av innhold av skadelige stoffer over grenseverdiene, og mangelfull merking av produktene?

- Vi kontrollerer virksomheter og produkter der vi antar at vi kan avdekke feil. Miljødirektoratet ser alvorlig på ulovlig innhold av miljøgiftige stoffer i produkter. 7 prosent ulovlige produkter på grunn av miljøgiftige stoffer er 7 prosent for mye. Miljødirektoratet er imidlertid overrasket over at så mange produkter hadde mangelfull merking, da dette er noe virksomhetene lett kan sjekke før de selger produkter, sier Veulemans til Dinside.

Kan skade helse og miljø

Produktene som nå er trukket fra markedet inneholdt miljøskadelige stoffer som ikke brytes ned i levende organismer, altså der de kan bli og i noen tilfeller hopes opp i kroppen. Det ble også funnet helseskadelige stoffer som i verste fall er kreftfremkallende, hormonforstyrrende eller som kan gi fosterskader og skade forplantningsevnen.

Dette er stoffene det ble funnet for mye av

Seksverdige kromforbindelser (Cr6+): Kan finnes i lærprodukter. Kan forårsake kreft og er sterkt allergifremkallende. Det kan også skade arvestoff og reproduksjon.

Kortkjedete klorparafiner (SCCP): Kan finnes i plast- og gummiprodukter. Er meget giftige for vannlevende organismer og kan gi langtidseffekter. De mistenkes og å være kreftfremkallende.

Ftalater (DEHP og DBP): Brukes hovedsaklig som mykner i plastprodukter. Ftalater kan påvirke hormonsystemet til mennesker, og kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.

Ulovlige

De syv produktene som salget er stoppet for, var:

  • Solbriller med innebygde bluetooth-hodetelefoner, solgt hos cdon.no. Inneholdt for mye SCCP og DEHP.
  • Gjennomsiktig ryggsekk solgt hos Coolstuff.no. Inneholdt for mye SCCP.
  • Double velcro leather strap solgt hos vuxen.no. Inneholdt for mye Cr6+.
  • TW64 treningsarmbånd solgt hos smartevarer.no. Inneholdt for mye SCCP, DEHP og DBP.
  • Bluetooth headset solgt hos smartevarer.no. Inneholdt for mye SCCP, DEHP og DBP.
  • Rimba lær kyskhetsbelte solgt hos sinful.no. Inneholdt for mye Cr6+.
  • Blå LED barnesko solgt hos ledtrend.no. Inneholdt for mye SCCP.

Vi har spurt nettbutikkene hva de syns om at de har solgt produkter som er ulovlige på sine nettsider.

Alexandra Jerrebo, PR-ansvarlig i Cdon, sier til Dinside at produktet ble fjernet fra nettbutikken da Miljødirektoratet informerte dem om dette.

- Vi følger myndighetenes råd og anbefalinger og vi tar bort produkter fra vår plattform når de kontakter oss, sier Jerrebo.

Karoline Magnussen i CoolStuff sier til Dinside at det er korrekt at de har hatt kontakt med Miljødirektoratet angående produktet Gjennomsiktig Ryggsekk i oktober 2020.

- Da det kom til vår kunnskap at disse inneholder kjemikalier som kan være helseskadelige fulgte vi Miljødirektoratets krav, oppfordringer og rutiner ved et slikt funn. Salget av produktet ble stanset umiddelbart, sier Magnussen.

Hun legger til at det er veldig leit at de har solgt et produkt med stoff som kan være helseskadelig.

- På CoolStuff jobber vi kontinuerlig med å sikre våre rutiner rundt dokumentasjon, sikkerhet og kvalitet ved innkjøp av nye produkter. Her ble det en alvorlig glipp – noe som ble en viktig påminnelse for oss å alltid fortsette å forbedre oss slik at slike ting ikke oppstår igjen, sier hun.

Vi har henvendt oss til samtlige av butikkene som har solgt de forbudte produktene for å få deres kommentarer, men foreløpig ikke fått tilbakemelding fra de andre nettbutikkene på lista.

Dårlig merking

Også dårlig merking var svært utbredt i Miljødirektoratets kontroll.

De skriver at alle leker og elektriske og elektroniske produkter skal ha lovpålagt merking, som blant annet CE- merket.

21 av produktene de kontrollerte hadde derimot mangelfull eller feil merking.

- Vi ser alvorlig på at det er mange EE-produkter i omløp som mangler CE-merking. Nettbutikkene skal ikke selge disse produktene og forbrukere bør ikke kjøpe dem, sier Mathieu Veulemans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer