Fant ungdomskilden

Kan forlenge livet med 50 prosent, mener forskere.

Ungdomskilden kan være avslørt av spanske forskere, men den er ikke uten alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox.com
Ungdomskilden kan være avslørt av spanske forskere, men den er ikke uten alvorlige bivirkninger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"I want to be forever young" sang gruppen Alphaville på 80-tallet. Og nå mener faktisk spanske forskere å ha funnet kilden til evig ungdom.

Les også: Slik lever du 14 år lenger

Ifølge forskere ved Spanias nasjonale senter for kreftforskning kan et enzym som finnes naturlig i menneskekroppen få cellene til å leve lengre, og man vil dermed kunne utsette kroppens aldringsprosess.

Beskytter cellene

Enzymet telomerase beskytter kromosonene som ligger i kjernen av cellene våre. Det er med på å vedlikeholde endene på hvert enkelt kromosom, men med tiden vil disse endene likevel bli slitt. På et tidspunkt vil de bli så skadet at cellen til slutt dør.

Ny forskning tyder imidlertid på at en større mengde telomerase vil kunne forlenge cellenes, og dermed menneskets, levetid.

Les også: Vitaminet som holder deg ung

De spanske forskerne avlet frem en gruppe mus, som produserte ti ganger mer telomerase i cellevevet som dekker kroppens overflate, enn hva som er normalt. Og musene viste seg å leve 50 prosent lengre enn andre mus. I tillegg fikk de bedre koordinasjonsevner og mindre underhudsfett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.