Får bedre astma-kontroll ved å velge dosen selv

Halvparten av alle astmaanfall kan unngås dersom pasienten selv regulerer medisinbruken etter svingninger i sykdommen, viser nye undersøkelser. I tillegg vil pasientene bruke mindre medisin.

Publisert
Sist oppdatert

I tre studier finansiert av legemiddelprodusenten AstraZeneca med totalt 5347 pasienter undersøkte man hvorvidt pasienten ved å styre behandlingen selv kunne få bedre kontroll på sykdommen.

I en europeisk studie publisert i fjor oppga en av tre astmapasienter at sykdommen er så dårlig kontrollert at det forhindrer dem i å utføre daglige gjøremål.

I de tre studiene reduserte pasientene som regulerte mengden medisin etter symptomene antall astmaanfall med 44, 47 og 76 prosent. Pasientene som regulerte mengden selv fikk astmamedisinen Symbicort.

- Som den variable sykdommen astma er har den vist seg å være vanskelig å behandle, sier Svein-Erik Myrseth, president for EFA og forbundsleder i LHL (Landsforeningen for Hjerte og Lungesyke) i en pressemelding.

- Tradisjonell behandling har vært lite fleksibel og har derfor ikke vært i samsvar med sykdommen. Tradisjonell behandling innebærer et fastlagt behandlingsmønster med en kombinasjon av flere medisiner. En behandling med bare én medisin som pasienten selv kan regulere inntaket av etter behov har først blitt mulig nå, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer