Når utbetales feriepengene?

Får du eller sjefen bestemme når feriepengene utbetales?

Her er reglene som gjelder.

LØNN FØR AVREISE: I utgangspunktet skal feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, men noen arbeidstakere kan endre på utbetalingsdato. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
LØNN FØR AVREISE: I utgangspunktet skal feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, men noen arbeidstakere kan endre på utbetalingsdato. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Vi gleder oss til feriepengene blir utbetalt, men svaret på når de kommer inn på konto, er det mange av oss som lurer på hvert år.

I utgangspunktet skal feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, ifølge ferielovens paragraf 11. Og hvis ferien deles opp, skal også feriepengene deles opp tilsvarende.

– Den klare hovedregelen er at arbeidsgiver ikke har rett til å holde igjen feriepengene, sier Maria Østli, advokat ved Finansforbundet.

Men, det finnes også fravik her.

Trekk i feriepenger og lønn

Ferieloven åpner nemlig for at denne regelen kan fravikes ved en tariffavtale.

– En del virksomheter med tariffavtale har slike regler om at alle feriepengene utbetales i mai eller juni måned, uavhengig av om ferie avvikles helt eller delvis om sommeren. Samtidig gjennomføres ikke lønnstrekk hvis ferien deles, og man for eksempel tar ferie i påsken eller på høsten, forklarer Per Christian Larsen, rådgiver i arbeidstakerorganisasjonen Delta.

Slike ordninger kan imidlertid ikke ensidig bestemmes av arbeidsgiver. De må avtalefestes i en tariffavtale, altså mellom arbeidsgiver og arbeidstakernes representanter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer