Får du fradrag for meglerutgifter?

I utgangspunktet er svaret NEI. Meglerutgifter kan altså ikke kreves til fradrag når de påløper. Men meglerutgiftene kan likevel gjøre at en eventuell gevinstskatt blir redusert for alle som har prosentlignede boliger.

Publisert
Sist oppdatert

Kjøpte du bolig i 2003 kan du altså ikke trekke fra meglerutgiftene.

Når du selger boligen din, vil imidlertid omkostningene ved boligkjøpet – herunder meglerutgiftene, bli tillagt boligens inngangsverdi. Selger du boligen før du har oppfylt kravene til bo- og eier-tid vil eventuell gevinst være skattepliktig, og i disse tilfellene vil altså meglerutgiftene være med på å redusere skatten på gevinsten.

Eksempel:

Per & Kari kjøpte et hus i 1994, pusset det opp og leide det ut inntil de solgte huset i 2003. Prisutviklingen på boligmarkedet gjorde at de tjente 1 million kroner på boligsalget. Siden de aldri har bodd i huset selv, er imidlertid ikke kravene til bo-tid oppfylt, og de må skatte av gevinsten.

Vi får da følgende regnestykke:Inngangsverdi / kjøpesum = 2 millioner kronerUtgangsverdi / salgssum = 3 millionerI utgangspunktet er den skattbare gevinsten her 1 million, men meglerutgiftene (meglerprovisjon/annonser/takstmann) på 50.000 kroner skal legges til inngangsverdien, som dermed blir 2.050.000 kroner. Den endelige gevinstbeskatningen blir dermed på 950.000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer