Obligatorisk tjenestepensjon

Får du ikke pensjon? Gjør dette

Mangler du en obligatorisk pensjonsordning og har krav på dette gjennom jobben, kan du gå glipp av mange tusen kroner årlig.

ETTERBETALT: Jobber du for eksempel i et serviceyrke, vil du gjerne ha krav på å ha en pensjonsordning gjennom jobben. Foto: NTB Scanpix
ETTERBETALT: Jobber du for eksempel i et serviceyrke, vil du gjerne ha krav på å ha en pensjonsordning gjennom jobben. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Svært mange norske arbeidstakere har krav på pensjonsopptjening i privat sektor, etter at loven om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2006.

Om arbeidsgiveren din ikke følger denne loven, kan du ha rett til etterbetaling av denne pensjonen.

Her kan du sjekke om du har krav på å ha en obligatorisk tjenestepensjon der du jobber - og hvordan du går frem om jobben din ikke har dette på plass.

Her gjelder kravet om pensjonsordning

- Formålet med loven er at alle arbeidstakere i privat sektor (med enkelte unntak), skal få en alderspensjon i tillegg til folketrygden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i Finanstilsynet til Dinside.

Ifølge Finanstilsynet gjelder kravet om en obligatorisk tjenestepensjon følgende arbeidsplasser:

  • Foretak hvor minst to personer har en arbeidstid og lønn som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling
  • Foretak hvor minst én arbeidstaker uten eierinteresse i foretaket har en arbeidstid og lønn i foretaket som utgjør 75 prosent eller mer av full stilling
  • Foretak som har personer i foretaket som hver har en arbeidstid og lønn som utgjør 20 prosent eller mer av full stilling, og som til sammen utfører arbeid som tilsvarer minst to årsverk.

De forklarer videre at som foretak regnes aksjeselskap, allmennaksjeselskap, ansvarlig selskap, enkeltpersonforetak og et hvert annet rettssubjekt som har arbeidstaker i sin tjeneste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer