Får du ikke tatt rotta på lusa?

Den kan være resistent.

Lusebehandlingen må gjentas etter 8-10 dager, og husk rikelig med lusemiddel. Synder du mot dette, seirer lusa ... Foto: Colourbox
Lusebehandlingen må gjentas etter 8-10 dager, og husk rikelig med lusemiddel. Synder du mot dette, seirer lusa ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det skjer ofte at folk ikke klarer å bli kvitt lus, men å rope på resistens, er vel noe overdrevent. Det er mye man kan gjøre galt slik at man ikke bir kvitt lusa, men den er ikke resistent av den grunn, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, til DinSide Helse.

De første lusene som er resistente mot insektsmiddelet malation, er nå påvist i Sverige. Det er det svenske smitteverninstituttet som har funnet resistente lus i en hodelusundersøkelse på svenske skoler.

- Det er funnet noen resistente lus mot malation i Sverige. Jeg har ikke panikk foreløpig med tanke på Norge. Det er ingen grunn til å tvile på at det finnes resistente lus, også i Norge, men jeg tror ikke det er veldig utbredt, sier Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Ifølge Ottesen er det også funnet resistente lus i Danmark, Frankrike og England, mens det i USA ikke utgjør noe stort problem.

- Men vi blir nok nødt til å undersøke dette selv, mye tyder på at vi vil følge opp dette til våren, legger han til.

1-3 prosent får lus

Det norske Folkehelseinstituttet har nettopp avsluttet en stor hodelusundersøkelse, hvor det er undersøkt 4.000 barn i osloskoler. Dataene er akkurat samlet inn, men det foreligger foreløpig ingen resultater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer