Beregning av minstelønn

Får du lønna du har krav på? Ny kalkulator lar deg sjekke selv

Nå er flere bedrifter omfattet av en allmenngjort tariffavtale, som gjør det ulovlig å betale de ansatte mindre enn minstelønnssatsene. Og en ny kalkulator gjør det enkelt å sjekke om du får riktig lønn.

LOVFESTET MINSTELØNN: Fra januar 2018 omfattes også overnattings-, serverings- og cateringbedrifter av en allmenngjort tariffavtale, som betyr at de ansatte har lovfestet krav på minstelønn. Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock/NTB scanpix.
LOVFESTET MINSTELØNN: Fra januar 2018 omfattes også overnattings-, serverings- og cateringbedrifter av en allmenngjort tariffavtale, som betyr at de ansatte har lovfestet krav på minstelønn. Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar i år gjaldt en ny forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for overnattings-, serverings- og cateringvirksomheter.

Dette betyr at arbeidsgiver ikke har lov til å betale sine ansatte mindre enn de minstelønnssatsene som er fastsatt.

I USA er det en nasjonalt fastsatt minstelønn, mens i Norge er det tariffavtaler som utvikler satsene for ulike bransjer.

Noen tariffavtaler er allmenngjort, som betyr at de er lovfestet.

I allmenngjøringsloven står det at dette er et tiltak for å sikre utenlandske og norske arbeidstakere like lønns- og arbeidsvilkår, samt å hindre konkurranse som er til ulempe for arbeidsmarkedet.

Les om den nye minstelønnskalkulatoren lenger nede i saken.

Problem at mange blir værende på minstelønn

Det er hovedsakelig innenfor bygg-, elektro- og renholdsbransjen at minstelønn er aktuelt, og nå også for de som jobber i restaurant, hotell og lignende virksomheter.

Anne Mette Ødegård har forsket mye på arbeidsliv ved den samfunnsvitenskapelige forskningsstiftelsen Fafo, og hun mener at problemet med allmenngjøring av tariffavtaler kan være at mange risikerer å bli gående på den minste lønnssatsen.

- Da blir det ikke tatt nok hensyn til for eksempel arbeidserfaring, sier Ødegård.

Dette er Mie Opjordsmoen, utredningsleder i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, enig i.

- En av de største utfordringene med beregning av minstelønn er at den lovfestede satsen er nettopp minstekravet. Arbeidstid og -erfaring skal gi den ansatte krav på høyere lønn, sier Opjordsmoen.

Etterlengtet vedtak

Det er LO som har søkt om allmenngjort tariffavtale for overnattings-, serverings- og cateringbransjen.

Behandlingstiden har vært lang, da det er strenge dokumentasjonskrav for å almenngjøre tariffavtaler og hvert tilfelle må behandles for seg.

Ifølge Opjordsmoen har tilbakemeldingene på forskriftsendringen vært positive. Dette har vært et etterlengtet vedtak for serverings- og overnattingsbransjen.

- Allmenngjorte tariffavtaler er et tiltak for å hindre sosial dumping, spesielt der det er mye utenlandsk arbeidskraft, sier utredningslederen.

Ny kalkulator skal gjøre det lettere

Advokatfirmaet PwC har nylig lansert en minstelønnskalkulator, som skal gjøre det enklere for arbeidsgiver og -taker å kontrollere at lønnen er beregnet riktig.

Du fyller inn bransje, alder, om du er innkvartert i bedriften eller ei, antall arbeidstimer og lønn, så får du oppgitt om du får korrekt minstelønn eller eventuelle avvik.

For mange arbeidsgivere kan det være komplisert å beregne minstelønn, da flere tariffavtaler har detaljerte regler for skiftarbeid, overtid og annet, ifølge PwC. Det gjør det nærmest umulig for enkelte å regne riktig.

KONTROLLVERKTØY: Kalkulatoren til advokatfirmaet PwC skal gjøre det lettere å sjekke at de ansatte i en bedrift får riktig minstelønn. Foto: Skjermdump.
KONTROLLVERKTØY: Kalkulatoren til advokatfirmaet PwC skal gjøre det lettere å sjekke at de ansatte i en bedrift får riktig minstelønn. Foto: Skjermdump. Vis mer

- Kalkulatoren har ulike bruksområder avhengig av brukeren. For eksempel kan den også brukes av bedriften med underleverandører, sier advokat Lene Sakariassen.

Det er nemlig slik at hvis bedriften din bestiller catering til et arrangement, må arbeidsgiveren din sørge for at cateringvirksomheten betaler sine arbeidstakere riktig lønn, ifølge forskriften.

Minstelønnskalkulatoren er det første tilgjengelige gratisverktøyet for å beregne riktig minstelønn i bransjer omfattet av allmengjorte tariffavtaler. Kalkultatoren har mellom 200 og 3.000 brukere per dag, ifølge Sakariassen.

Tar ikke hensyn til overarbeid

Både Ødegård i Fafo og Opjordsmoen i LO er positive til den nye kalkulatoren og annet verktøy som kan gjøre lønnsberegningene lettere.

- Likevel er det viktig å huske på at kalkulatoren kun gjelder allmenngjorte tariffavtaler og bare passer på at timelønnen er riktig, sier Opjordsmoen.

Den tar ikke hensyn til om arbeidstakeren for eksempel har jobbet for mange timer. Dette tar også PwC forbehold om.

Ødegård synes det er positivt at det går an å bruke kalkulatoren på engelsk, siden bestemmelsene i loven og forskriften er svært relevante for utenlandske arbeidstakere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer