Beregning av minstelønn

Får du lønna du har krav på? Ny kalkulator lar deg sjekke selv

Nå er flere bedrifter omfattet av en allmenngjort tariffavtale, som gjør det ulovlig å betale de ansatte mindre enn minstelønnssatsene. Og en ny kalkulator gjør det enkelt å sjekke om du får riktig lønn.

LOVFESTET MINSTELØNN: Fra januar 2018 omfattes også overnattings-, serverings- og cateringbedrifter av en allmenngjort tariffavtale, som betyr at de ansatte har lovfestet krav på minstelønn. Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock/NTB scanpix.
LOVFESTET MINSTELØNN: Fra januar 2018 omfattes også overnattings-, serverings- og cateringbedrifter av en allmenngjort tariffavtale, som betyr at de ansatte har lovfestet krav på minstelønn. Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. januar i år gjaldt en ny forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for overnattings-, serverings- og cateringvirksomheter.

Dette betyr at arbeidsgiver ikke har lov til å betale sine ansatte mindre enn de minstelønnssatsene som er fastsatt.

I USA er det en nasjonalt fastsatt minstelønn, mens i Norge er det tariffavtaler som utvikler satsene for ulike bransjer.

Noen tariffavtaler er allmenngjort, som betyr at de er lovfestet.

I allmenngjøringsloven står det at dette er et tiltak for å sikre utenlandske og norske arbeidstakere like lønns- og arbeidsvilkår, samt å hindre konkurranse som er til ulempe for arbeidsmarkedet.

Les om den nye minstelønnskalkulatoren lenger nede i saken.

Problem at mange blir værende på minstelønn

Det er hovedsakelig innenfor bygg-, elektro- og renholdsbransjen at minstelønn er aktuelt, og nå også for de som jobber i restaurant, hotell og lignende virksomheter.

Anne Mette Ødegård har forsket mye på arbeidsliv ved den samfunnsvitenskapelige forskningsstiftelsen Fafo, og hun mener at problemet med allmenngjøring av tariffavtaler kan være at mange risikerer å bli gående på den minste lønnssatsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer