Får du mer eller mindre skatt?

Forslaget til nytt statsbudsjett er lagt frem. Det store spørsmålet for mange har vært om det blir skatteøkninger eller ikke. DinSide, Finansdepartementet og Skattebetalerforeningen har regnet på saken. Tallene varierer litt, men konklusjonen er klar: skatteendringene blir minimale. De aller fleste får endringer på maks et par hundrelapper i måneden.

Publisert

På bakgrunn av lekkasjer i Dagbladet en uke før statsbudsjettet ble lagt frem, beregnet Skattebetalerforeningen hva slags endringer du og jeg vil få på skatten til neste år (se tabell). Ifølge foreningen får lønnsinntekter helt opp til 750.000 kroner skattelette. Skattebetalerforeningen har imidlertid ikke tatt hensyn til at folk flest har fradrag utover minstefradraget.

Finansdepartementet nyanserte bildet mandag da det la frem sin egen oversikt over budsjettets skattevirkninger for deg og meg. Departementets oversikt (se tabell) viser at alle med inntekt under 278.000 kroner får skattelette, mens alle med inntekt over 278.000 får en bitteliten skatteøkning. Årsaken til at tallene er forskjellig er at departementet har tatt hensyn til alle fradrag(Skattebetalerforeningen har kun tatt med standardfradragene minstefradrag og klassefradrag). En annen årsak til forskjellene er at departementet har bygget estimater for neste års lønnsvekst og prisstigning inn i sine beregninger.

For å gjøre tallene så forståelig som mulig har DinSide, i likhet med Skattebetalerforeningen, foretatt beregningene med nominelle lønnstall. Det vil si at vi forutsetter at du har den samme lønn i kroner og øre i 1998 og 1999. Våre tall er identisk med tallene i Skattebetalerforeningens tabell, men vi har i tillegg tatt med skatteyteres gjennomsnittlig netto fradrag utover minstefradrag (tall fra Statistisk Sentralbyrå). Dette er de samme tallene som Finansdepartementet har brukt i sine beregninger. Ifølge vår tabell må inntekten din helt opp i 750.000 kroner før du får økning i skatten. Selv om beløpene varierer noe er konklusjonen klar. Det blir ikke store forandringer i skatten til neste år. Og selv om Finansdepartementet i sine beregninger sier at alle med inntekt større enn 285.000 kroner får skatteøkning, så er det verdt å merke seg hvor liten denne er. Med en inntekt på 500.000 kroner sier departementet at du får en skatteøkning på 1.210 kroner. Det er 100 kroner måneden...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer