«Antibac»-salg

Får håndsprit-kritikk

Apotekene får kritikk for prismerking av hånddesinfeksjon.

BRYTER LOVEN: Ingen av apotekene Forbrukertilsynet har sjekket, oppgir enhetspris på håndsprit på nett. De ber nå apotekene rette seg etter reglene. Det har vært store prisforskjeller på «antibac» under coronapandemien, og det er dermed viktig at man kan sammenlikne enhetspris. Foto: Kristin Sørdal
BRYTER LOVEN: Ingen av apotekene Forbrukertilsynet har sjekket, oppgir enhetspris på håndsprit på nett. De ber nå apotekene rette seg etter reglene. Det har vært store prisforskjeller på «antibac» under coronapandemien, og det er dermed viktig at man kan sammenlikne enhetspris. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukertilsynet har sjekket prismerkingen for håndsprit på apotekenes nettsider og avslørt at ingen av dem opplyser om enhetsprisene.

Enhetspriser er pris per volumenhet, for eksempel pris per liter eller per kilo, avhengig av hvilket produkt det er snakk om. Det skal oppgis enhetspris på alle produkter, slik at man skal kunne sammenlikne prisene på ulike produkter.

Enhetsprisen for håndsprit er pris per liter.

Når apotekene ikke opplyser om enhetsprisen, er dette ifølge Forbrukertilsynet i strid med loven.

Nå ber de apotekene om å rette seg etter reglene.

Ingen oppga enhetspris

Forbrukertilsynet har sjekket prismerkingen på håndsprit hos elleve apotek.

Nettbutikkene ga prisen per pakning, men ingen oppga enhetspris, som ifølge Forbrukertilsynet er et krav etter loven.

– Pakninger med håndsprit kommer i mange størrelser. Det er ikke lett for forbrukerne å sammenlikne prisene dersom litersprisen ikke er oppgitt. Det er derfor viktig at apotekene følger regelverket og oppgir enhetsprisen, sier Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

Formålet med bestemmelsen om enhetspris er å legge til rette for at forbrukerne skal kunne sammenlikne prisen på varer uavhengig av størrelsen på pakningen.

Ekstreme prisforskjeller

På grunn av koronasituasjonen har det vært store prisforskjeller på håndsprit - noe også Dinside kan avsløre i dagens ferske pristest av håndsprit:

Der fant vi ekstreme litersprisforskjeller: Det skiller godt over 800 kroner per liter på håndsprit.

Ifølge Forbrukertilsynet er det fritak fra merking av enhetspris dersom det er snakk om legemidler.

- Håndsprit er etter Forbrukertilsynets vurdering ikke medisinsk utstyr, og kan ikke anses som et legemiddel som er omfattet av unntaket, poengterer Forbrukertilsynet.

Ikke legemiddel

Petter Alexander Strømme i Statens legemiddelverk, sier til Dinside at desinfeksjonsmidler kan være biocid, legemiddel eller medisinsk utstyr - avhengig av tiltenkt formål.

Når det gjelder generelle desinfeksjonsmidler til hånd- og overflatedesinfeksjon, som det er snakk om i dette tilfellet, er det ifølge Statens legemiddelverk klassifisert som biocidprodukter - som i hovedsak forvaltes av Miljødirektoratet.

Håndsprit er altså ikke å regne som et legemiddel.

Det stilles ulike krav til håndsprit og hva det kan inneholde, som Miljødirektoratet skal passe på at følges.

Folkehelseinstituttet anbefaler for øvrig alkoholbasert hånddesinfeksjon.

Forbrukertilsynet ber apotekene innrette framtidig prismerking etter regelverket.

God håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for hindring av smitte. Kan du bruke hånd-desinfisering på den riktige måten? Mette Fagernes fra Folkehelseinstituttet forteller deg de enkle grepene for få bakteriefrie lanker. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vil rette opp

Alle de store apotekkjedene i Norge sier de vil rette opp i prismerkingen på nett så snart det lar seg gjøre.

Hans Kristian Furuseth, daglig leder i nettapoteket Farmasiet, sier til Dinside at de har registrert kritikken på utydelig merking av enhetspris - og sier at dette lenge har vært et problem i ulike former for netthandel:

- Utydelig eller manglende merking av enhetspris har vært et problem i mange norske nettbutikker på tvers av ulike bransjer, og vi har ikke vært noe bedre enn de andre. Dette er noe vi kommer til å rette opp i løpet av høsten, sier Furuseth til Dinside.

Silje Ensrud, kommunikasjonssjef i Apotek 1 Gruppen, sier til Dinside at de jobber med å få enhetspriser på plass også på nett:

- Det er tekniske årsaker til at det ikke er oppført enhetspriser i vårt nettapotek. Vi jobber med å løse dette nå. I våre apotek er prisetiketter oppgitt med enhetspris, sier Ensrud, og fortsetter:

- Vi er opptatt av å følge gjeldende retningslinjer. Kunden skal selvfølgelig få tilgang til informasjon om enhetspris, slik at det blir enklere å sammenlikne kostnaden uavhengig av varens størrelse.

Også Tonje Kinn, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Medisinaldepot, som står bak Vitus og Ditt apotek-kjedene, poengterer at de har prismerkingen på plass i butikk - men ikke på nett. Dette er noe de nå jobber med:

- Våre prisetiketter i apotek inneholder enhetspris og i dette tilfellet literpris. Vi har dessverre ikke denne funksjonaliteten på nett enda, men vi tar dette til etterretning og vil prioritere å få enhetspriser synlige i nettbutikken så snart som mulig, sier Kinn til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer