Får hasj på Statens regning

Pasienter i det engelske helsesystemet skal få cannabis som en del av en studie finansiert av myndighetene. Forskerne skal prøve å finne ut om stoffet er smertestillende.

Publisert
Sist oppdatert

Får hasj på Statens regning
Pasienter i det engelske helsesystemet skal få cannabis som en del av en studie finansiert av myndighetene. Forskerne skal prøve å finne ut om stoffet er smertestillende.

Forskerne skal velge ut 400 tilfeldige pasienter fra 36 sykehus over hele England til å delta i studien, skriver BBC.

Halvparten av pasientene vil få fire kapsler etter de har blitt operert, og to av dem vil inneholde cannabis. Kapslene vil enten inneholde standardisert cannabisekstrakt eller tetrahydrocannabinol, som er virkestoffet i cannabis.

Resten av pasientene vil få en standard smertestillende pille eller en jukse-pille. Forskerne skal spørre pasientene om de føler smerte, og hvordan de har det generelt, minst en gang hver time så lenge de er våkne i seks timer. Pasientene skal kunne be om annen smertestillende medisin når som helst.

Forskerne vil da kunne sammenligne erfaringene til pasientene i de fire gruppene, og få vite om den cannabis-baserte behandlingen er effektiv.

Vil ha svar
Studien, som skal koste over 5 millioner kroner, er ledet av forskere fra det anerkjente Imperial College i London.

- Mange pasienter og leger vil ha et svar på om cannabis er en effektiv smertestillende medisin, sier doktor Anita Holdcroft, som skal lede studien, til BBC.

- Dette er en grundig studie i en klinisk setting der pasienter blir jevnlig overvåket, og får en kapsel med en foreskrevet dose.

Tidligere studier kan tyde på at cannabis og cannabis-baserte medisiner kan virke smertestillende.

Flere bruksområder?
I fjor fikk 34 engelske pasienter som led av MS, skader i ryggmargen og andre tilstander som ga sterk smerte, cannabis i et lite forsøk. Resultatene viste at medisinen reduserte smerten og hjalp pasientene med å sove bedre.

Forskere har også funnet beviser for at cannabis kan redusere bivirkningene etter cellegiftkurer hos kreftpasienter, og den har også blitt foreslått som medisin for å behandle astma, slag, Parkinsons, Alzheimers, alkoholisme og søvnløshet.

Motstandere av bruken av cannabis til medisinske formål viser til at den minsker evnen til å konsentrere seg, og at den, dersom den røykes, kan øke risikoen for lungekreft.

De engelske helsemyndighetene, som finansierer forskningen, har sagt at bare cannabinoidene - en del av cannabis-planten - skal bli brukt som medisin.

Mozon.no, 20.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer