Får hull i hukommelsen

Gravide opplever ofte sviktende hukommelse, og problemene varer gjerne lenge etter fødselen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Årsaken kan være både hormonelle forandringer eller endringer i livsstil.


Mange fleiper med barselmødres ammetåke. Men det er det ingen grunn til. En ny studie viser nemlig at hukommelsestap blant gravide og nybakte mødre er vanlig og kan vare opptil et år etter at barnet er født, ifølge forskere ved to australske universiteter.

Les også: Få fart på hukommelsen

Gjennom sammenligninger av 14 internasjonale studier og hukommelsestester av 1.000 kvinner, viser det seg at mange gravide sliter med å huske. Både barnløse kvinner, gravide og nybakte mødre var med i studien.

Søvnmangel og hormoner
- Hukommelsestapet er subtilt og gjelder stort sett krevende oppgaver, der man er nødt til å gjøre flere ting samtidig, sier forsker og studieforfatter, Julie Henry ved Sydney's University of New South Wales til CNN.

- En gravid kvinne kan for eksempel ha problemer med å huske et nytt telefonnummer, men ha lettere for å huske et telefonnummer hun har brukt mange ganger, sier Henry.

Les også: Slik blir du gravid

Både hun og medforfatter, Dr. Peter Rendell ved Sydney's University of New South Wales, understreker at det trengs mer forskning for å finne ut hva hukommelsestapet skyldes.

- Årsaken kan være både hormonelle forandringer eller endringer i livsstil. Når man venter barn er det mange som går voldsomt opp i den oppgaven. Dessuten vil søvnmønsteret endre seg i løpet av graviditeten, og fra tidligere studier vet vi at søvnløshet påvirker ens kognitive ferdigheter, sier Henry.

Les også: Gravide girer ikke ned

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Vanlig diskusjonstema
Leder i Den Norske Jordmorforeningen, Nina Shcmidt, sier at hukommelsesvikt er noe som opptar mange gravide.

- Studien er interessant og kanskje det er meningen at nybakte mødre skal få konsentrere seg om én ting i en viktig periode i livet, nemlig barnet, sier Nina Schmidt til DinSide Helse.

Les også: Treningsanbefalinger for gravide

Konsentrasjonsproblemer, glemsomhet og hukommelsesvikt er et tema som diskuteres med gravide og ammende på landets helsestasjoner.

- På 70-tallet var nok problemet enda større, for da hadde mødrene kun tre måneders barselpermisjon, og mange syntes det var vanskelig å kombinere jobb og baby. I dag er det litt enklere ettersom vi har lengre svangerskapspermisjon. Men vi oppfordrer jo mødre til å amme lenge og mange som er ute i jobb, vil nok kjenne seg igjen. Søvnløshet og nattamming er jo ikke noe som trigger god konsentrasjonsevne, sier hun.

Les også: Bruker piller og kondom – blir gravide

Studien fra Australia er publisert i Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer