Får ikke bytte bank

Reidar Smeby (34) får avslag på avslag.

Reidar Smeby synes ikke det er så enkelt å overføre boliglånet til en annen bank.
Reidar Smeby synes ikke det er så enkelt å overføre boliglånet til en annen bank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dere anbefaler oss å bytte bank, men det er ikke like enkelt som det blir hevdet, sier Reidar Smeby (34) til DinSide.

Han har et helt vanlig boliglån i DnB NOR, men etter at banken ikke lenger var like konkurransedyktig med sine høye utlånsrenter, ønsket Smeby å ta oppfordringen til flere norske medier på alvor, nemlig å bytte bank.

Alle, fra finansministeren til Forbrukerrådet, har anbefalt kundene å følge med på banken sin. I DinSide har vi gjort det samme. Men det viser seg å være vanskelig å bytte til de billige, lokale bankene. Smeby sendte nemlig ut forespørsler til en rekke banker med lavere rente. Så langt har alle svarene vært negative.

Vi må bare beklage, men på grunn av uroen i finansmarkedet innvilger vi dessverre ikke lån til nye kunder. Hvor lenge dette vil vare er det vanskelig å si noe om. Til orientering kan jeg nevne at laveste rente på boliglån innen 60 % blir på 7,65 % nominell fra den 25.11.08. Du er velkommen tilbake som søker en annen gang.

Med utgangspunkt i dagens markedssituasjon kan vi dessverre ikke tilby finansiering til nye kunder. Banken konsentrerer seg foreløpig om eksisterende kunder. Nå kan det se ut som at situasjonen holder på å snu, men per dags dato er dette bankens retningslinjer i henhold til utlån.

Hei og takk for din henvendelse.
Flekkefjord Sparebank har definert Flekkefjord og de omliggende kommuner som sitt marked. Vi kan av den grunn ikke tilby deg kundeforhold i vår bank.

Les også: Rentebløff fra Postbanken

Helt normalt lån

Både Bjugn Sparebank, Vik Sparebank, Rindal Sparebank og Flekkefjord Sparebank har sendt Smeby avslag på lånesøknaden i løpet av de siste dagene.

Etter det DinSide kjenner til er det ikke noe unormalt ved Smebys lånesøknad. Smeby har et førstehjemslån på cirka 1,3 millioner kroner, og boligen har en markedsverdi på rundt 2 millioner kroner. Smebys betalingsevne er det heller ikke noe i veien med. Vi tar en telefon til de aktuelle bankene.

Enorm pågang

- Vi tar fortsatt imot kunder, men har ikke kapasitet til å ta imot alle. Vi prioriterer eksisterende kunder og kunder i nærområdet, sier Rita Mandal i Bjugn Sparebank.

Mandal er avdelingssjef i personmarkedet og sier de prøver å rekke over det de kan. Bjugn Sparebank har fått inn over 200 søknader de siste dagene og vil på sikt prøve å ta unna flere kunder enn de har kapasitet til akkurat nå.

- Slik situasjonen er nå, har vi ikke tid til å gå inn på store og innviklede søknader.

Prioriterer de lokale

Også Vik Sparebank forteller om stor pågang.

- Vi har blitt nedlesset av e-post fra kunder som vil bytte bank. Vi har rett og slett fått altfor mye oppmerksomhet i media den siste tiden på grunn av de gode rentebetingelsene, sier Stig Roar Hovland, næringslivsansvarlig i Vik Sparebank.

Han forteller at det har vært nødt til å gi mange avslag på grunn av stor pågang, og at også Vik Sparebank prioriterer de lokale kundene, eller kunden som har hatt tilknytning til bygda.

Velkommen tilbake

- Per i dag prioriterer vi lokale nye kunder og ikke minst de eksisterende kundene våre. I utgangspunktet tar vi ikke inn nye kunder fra resten av landet nå, sier Odd Inge Løfald, banksjef i Rindal Sparebank.

Han forteller at årsaken er den usikre situasjonen bankene og markedet nå befinner seg i.

- Det er fortsatt usikkerhet rundt pengemarkedet, som ikke fungerer. Men vi gir ikke blanke avslag. Hvis noen ønsker å komme tilbake til oss på et senere tidspunkt, så er de hjertelig velkommen til det.

- Irriterende feilinformasjon

Reidar Smeby, som er bosatt i Oslo-området, har ingen lokalbanker å henvende seg til. Det ser derfor ut til at Smeby må henvende seg til en av de større bankene med dårligere rentebetingelser.

I første omgang er ikke Smeby irritert på småbankene, men på alt fokuset det har vært på å bytte bank.

- Det har vært en massiv fronting av bankbarometre som kårer landets beste banker, og det fremstår som om dette er åpent for alle. Derfor har jeg selvsagt vært overrasket over at jeg bare får avslag, sier Smeby til DinSide.

Les også: Ikke nedbetal fellesgjelden

Elisabeth Realfsen er daglig leder i Finansportalen.no
Elisabeth Realfsen er daglig leder i Finansportalen.no Vis mer


Spesiell situasjon akkurat nå

Elisabeth Realfsen er daglig leder i Finansportalen.no. Hun sier at de er kjent med at en rekke banker - særlig en del mindre sparebanker som tilbyr gunstige lånebetingelser - i det siste har takket nei til å ta inn nye lånekunder, på grunn av den ekstraordinære situasjonen i pengemarkedet.

- Dette har de full anledning til å gjøre. At en del banker begrenser sine lånetilbud geografisk, er dessuten helt normalt, selv om omfanget av begrensningene trolig har tiltatt den siste måneden, forklarer Realfsen.

- Når vi likevel velger å vise deres lånebetingelser på Finansportalen.no, er det jo for at forbruker skal kunne sammenlikne sine tilbud med alle alternativene som finnes i markedet.

På denne måten ønsker Finansportalen å få folk til å prute med sin nåværende bank om bedre betingelser, eller bytte bank, hvis forhandlingene ikke fører frem.

Les også: Nå må du imponere banken

- Ikke gi opp

- Vi er er fullstendig avhengige av at forbrukere er aktive i markedet for banktjenester.
At tilbyderne vet at en misfornøyd kunde kan finne på å gå til en annen leverandør, er jo en helt grunnleggende forutsetning for at et hvilket som helst marked skal fungere, sier Realfsen.

Hennes råd til folk som ønsker å bytte bank, men møter lukkede dører blant de lokale sparebankene som tilbyr de aller beste betingelsene, er at de ikke gir seg, men fortsetter nedover i Finansportalens barometre. Hun opplyser også at Nordea er en av bankene som kommer godt ut på rentebetingelser akkurat nå.

- Våre boliglånsbarometre rangerer omtrent 700 boliglånsprodukter fra 154 banker, og muligheten er meget stor for at du finner en bank som - også i praksis - vil gi deg bedre lånebetingelser enn de du har i banken din i dag.

DinSide henter sine data fra Finansportalen.no og rangerer boliglånsproduktene etter beste tilbud.

Her finner du beste boliglånsrente til 1 million kroner

Her finner du beste boliglån til 2 millioner kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer