Får ikke det du betaler for

Noen av omega-3 produktene har dagsdoser som tilsvarer 5,5 prosent av anbefalt dagsdose.

Det finnes omtrent 100 forskjellige ulike omega-3 produkter på det norske markedet. Men sørger alle for at du får i deg det anbefalte dagsbehovet? Foto: colourbox.com
Det finnes omtrent 100 forskjellige ulike omega-3 produkter på det norske markedet. Men sørger alle for at du får i deg det anbefalte dagsbehovet? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en eksplosjon av omega-3 produkter på det norske markedet. Det finnes nå over 100 forskjellige produkter.

De fleste vet at det er livsviktig å få i seg denne essensielle fettsyren, som kroppen ikke klarer å produsere selv. Faktisk så spiser hele 75 prosent av den voksne norske befolkningen omega-3 som tilskudd regelmessig, ifølge Orkla-eide Axellus, selskapet som har kjøpt opp Petter Möller AS.

Men: Er den norske befolkningen klar over hva den anbefalte dagsdosen er?

Les også: Vitaminpiller = stor sett penger i do

Neppe, for hele 67 prosent av de som tar tilskudd vet ikke at nordiske helsemyndigheter anbefaler 1-2 gram om dagen, ifølge Möller's. De tror ikke alle omega-3 produsentene på det norske markedet klar over denne anbefalingen, og er bekymret over den negative utviklingen. Derfor har de nå gått rettens vei.

Tid for tran

Inneholder bare 0,055 gram omega-3

- Det er bekymringsfullt at majoriteten av alle omega-3 produktene IKKE gir den langsiktige helsegevinsten som forbrukerne tror de betaler for, og som de forventer, og ikke minst som produsentene lover. Noen av omega-3 produktene har dagsdoser som tilsvarer 5,5 prosent av anbefalt dagsdose, sier informasjonssjef i Axellus, Kristina Johansen, til DinSide Helse.

Forrige fredag sendte Möller´s frem en begjæring om midlertidig forføyning til Oslo byfogdembete for å stanse ulovlig markedsføring av Aker BioMarines Superba Krill. Ifølge Möller´s inneholder en kapsel 0,055 gram omega-3. Den anbefalte døgndosen på Superba Krill er 1- 2 kapsler.

I sin massive kampanje for Superba Krill, brukes blant annet kjente norske idrettsstjerner som Petter Northug jr. og Oddbjørn Hjelmeset.

Omega-3 mulig uten fisk?

Har aldri sett så lite omega-3

- Jeg har aldri sett et omega-3 produkt som markedsføres som et omega-3 produkt, med så lite omega-3. De hevder at omega-3 fra krill er mye bedre enn fra fisk. Det har de ikke belegg for å si, sier hun.

Les mer om krill på Lommelegen

Johnsen frykter konsekvensene hvis alle som bruker gode omega-3 produkter i dag går over på krillkapsler.

- Da kommer vi til å merke det ved at flere vil få hjerte- og karsykdommer, flere får dårligere ledd osv. Vi kan for øvrig vise til 15.000 vitenskapelige artikler gjort på omega-3 fra fiskeolje som viser hvor viktig omega-3 er for deg. Det finnes i dag i underkant av 20 på krill, forteller Johansen.

Din guide i omega-3 jungelen

Bruker andre anbefalinger

Aker BioMarine er overrasket over at Axellus ønsker å stoppe videre markedsføring og salg av Superba Krill ved bruk av rettsapparatet.

- Aker BioMarine er kjent med at Axellus også tidligere har forsvart sin markedsposisjon innenfor tran og omega-3 segmentet med ulike virkemidler. Aker BioMarine er av den oppfatning at en i dette tilfellet har gått litt for langt i disse bestrebelsene, sier forskningsdirektør dr.med. Hogne Vik til DinSide Helse.

Han synes det er urimelig at Axellus påstår at Aker BioMarine driver villedende markedsføring.

- Aker BioMarine har dokumentert at produktet Superba Krill inneholder omega-3 og at omega-3 tas opp i kroppens celler.

Det anbefales å få i seg minst ett gram omega-3 om dagen. Er dere uenig i dette?

- Axellus har benyttet benyttet Helsedirektoratets: ”Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet” fra 2005 som bakgrunnsmateriale for sin egen beregning av at en voksen person i Norge trenger et daglig omega-3 inntak på fra 1.83 – 1.23 gram. Aker BioMarine vil påpeke at det i andre faglige publikasjoner og anbefalinger anbefales betydelig lavere daglige minimumsinntak av omega-3, sier Vik og legger til at krillkapslene deres er, på samme måte som tran, et kosttilskudd og ikke en kosterstatning.

Må rydde opp

Kristina Johansen har sett på over halvparten av alle omega-3 produkter på det norske markedet. I tillegg til å gå rettens vei – for å stoppe markedsføringen av krillkapslene, ønsker hun at det nå ryddes opp.

- Forbrukerne må kunne stille større krav til de av oss som produserer helseprodukter. Og så må det bli lettere for forbrukerne å velge riktige produkter.

Hun legger til at hvis du har kjøpt et produkt og ikke kan finne ut hvor mye omega-3 fettsyrer det inneholder, burde du ikke kjøpe det samme produktet igjen. Hun oppfordrer alle til å se etter dagsdoser på 1 gram omega-3 fettsyrer.

Ta tran året rundt

Mattilsynet kjenner ikke til saken

Mattilsynet kjenner ikke innholdet i begjæringen og kan ikke kommentere saken, ifølge Atle Wold, seksjonssjef ved Mattilsynet, som legger til:

- Krillolje fra Aker Biomarine er ikke vurdert som ny mat i henhold til matlovens bestemmelser om godkjenningsplikt for nye næringsmidler og næringsmiddelingredienser, sier Wold.

Han synes ikke det er problematisk at det florerer av omega-3 produkter på markedet.

- Det er jo aktørene som må sørge for at både dokumentasjonskrav, markedsføring og eventuelle godkjenninger er i orden.

Les også: Tran ga skjøre bein

Det blir muntlige forhandlinger mellom Axellus og Aker BioMarine torsdag og fredag denne uken.

- Vi ønsker at de stopper den villedende og ulovlige markedskampanjen, og det er derfor vi har valgt å sende frem en begjæring om midlertidig forføyning, sier Johansen, og legger til at hun synes det er svært interessant å registrere at Aker BioMarine allerede har gjort endringer i sin pågående markedsføring.

- Markedsføringskampanjen for Superba Krill er i stadig utvikling som følge av kontinuerlige tilbakemeldinger fra kunder, forskere og mediepartnere, er kommentaren til Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer