Får ikke lenger selges i Norge

Mattilsynet trekker omsetningstillatelse for morsmelkerstatning med LGG.

MED LGG: Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi. Foto: Mead Johnson
MED LGG: Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi. Foto: Mead Johnson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har valgt å trekke tillatelsen for omsetning av morsmelkerstatningen Nutramigen 2 med LGG (probiotika), melder Matportalen.no.

Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Per i dag finnes det ikke tilstrekkelig med data som støtter sikkerheten ved bruk av LGG-bakterien, er konklusjonen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Les også: Bedre helse starter i fordøyelsen

«Føre-var-prinsipp»

Mattilsynet understreker at avgjørelsen er foretatt i tråd med et «føre-var-prinsipp», da spedbarn og småbarn er en sårbar gruppe som trenger et ekstra beskyttelsesnivå.

Ifølge VKM finnes det ikke nok informasjon som viser at daglig bruk av LGG i morsmelkerstatninger/tilskuddsblandinger eller barnemat har en positiv effekt.

Om LGG

 • LGG (Lactobacillus rhamnosus GG) er et såkalt probiotikum.
 • Probiotika er levende mikroorganismer, som melkesyrebaktierer. Ved inntak stimulerer de veksten av bakterier i tarmen og bidrar til en gunstig bakterieflora.
 • Probiotika kan være positivt hos friske personer ved fordøyelsesforstyrrelser og diaré.
 • Bakteriene opptrer naturlig i flere typer meieriprodukter, som yoghurt, syrnet melk og ost. Enkelte produkter er også tilsatt denne type melkesyrebakterier.
 • Kilde: Matportalen.no

 • VKM påpeker at det ikke er sett noen direkte negative følger ved bruk av LGG hos friske barn. Langtidsvirkninger er imidlertid lite studert.

  Les også: De sunne bakteriene

  Gjelder kun sped- og småbarnsprodukter

  Rådet gjelder kun for produkter beregnet til sped- og småbarn. Eldre barn og voksne regner man med vil ha et modent fordøyelses- og immunsystem.

  Konklusjonen omfatter heller ikke varer ment til behandling av sykdom hvor det er dokumentert effekt og produktet kun skal brukes over en kortere periode, skriver Matportalen.no.

  Nutramigen 2 med LGG vil bli erstattet av Nutramigen 2 uten tilsetning av LGG, opplyser produsenten.

  Les også: Sunne baktierer til eldre

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer