Innboforsikring

Får ingenting dekket

Etter boligblokkbrannen i Drammen er flere beboere stresset fordi de ikke har innboforsikring. Da er alt tapt.

BRANN I DRAMMEN: Det har oppsto brann i en boligblokk på Fjell i Drammen. Video: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag, dagen etter brannen på Fjell i Drammen, samlet beboerne i den brannrammede blokka seg til et informasjonsmøtet.

Bayram Dogan (25) kunne fortelle Drammens Tidende at det var høy temperatur og roping inne på møtet, og at mange var stresset fordi de ikke har innboforsikring.

- En må-ha-forsikring

Dersom du ikke har innboforsikring, og det oppstår brann, vannskade eller noe annet som skader eiendelene dine, får du ikke dekket tapet.

- Innbo er alt som ikke er fastmontert i hjemmet, for eksempel møbler, elektronikk, klær, sportsutstyr og pyntegjenstander. Summerer du opp verdien av slike ting, er det snakk om store summer, sier økonom Lene Drange til DinSide.

- Innboforsikring er en av må-ha-forsikringene, og den er relativet billig hos de ulike forsikringsselskapene, sier Drange videre.

Enten du eier hus eller leilighet, bør du ha innboforsikring. Hvis ikke er verdien av alle eiendelene dine tapt ved skade eller tyveri.

Er du leietaker og utleier har tegnet innboforsikring, gjelder denne kun for utleiers eiendeler, ikke leietakerens. Derfor må leietaker ha egen innboforsikring som dekker hennes/hans eiendeler.

UHELL I HJEMMET: Forsikringsselskapene oppsummerer Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Sjekk dobbeltdekning

For å dekke skader på alt inne i boligen, må du altså ha innboforsikring.

Bor du i leilighet, har nok borettslaget eller sameiet tegnet husforsikring, mens de enkelte beboerne må stå for egen innboforsikring.

Eier du huset selv og har egen husforsikring, er det lurt at du sjekker om husforsikringen også dekker innbo, eller om du må ha egen forsikring for dette, anbefaler siviløkonom Hallgeir Kvadsheim.

Dette senker forsikringsprisen

Drange råder deg til å sjekke prisen hos flere innboforsikringsselskap før du tegner avtale. I denne forbindelse kan det også være lurt å se om du har medlemskap, for eksempel i et boligbyggelag, som gir deg ekstra gode priser.

Når du tegner innboforsikring, blir du bedt om å sette et beløp for verdien av eiendelene du vil forsikre, det vil si summen av alle tingene du eier. Dette bør du oppgi en realistisk totalsum for.

Videre lister Kvadsheim opp noen punkter knyttet til innboforsikring, som kan være greit å ha dekket i innboforsikringsavtalen du inngår:

  • Har du installert vannstoppventil (waterguard) eller kjøpt innbruddsalarm: Slike tiltak senker forsikringspremien, så gi beskjed om dette, men merk også at forsikringsselskapene vektlegger slike tiltak ulikt.
  • Bor du i kollektiv: Sjekk at innboforsikringen også dekker tyveri fra felles stue eller kjøkken.
  • Barn: Flytter poden hjemmefra, kan han/hun fortsatt være dekket av foreldrenes innboforsikring, såfremt barnet ikke melder flytting til Folkeregisteret.
  • Bygningsskader: Mange forsikringsselskap har unntak for eksempelvis skader fra utett tak , setningsskader eller skader grunnet dårlig fundamentering.
  • Sopp, råte og insektskader: Dette krever oftest spesial- eller tilleggsforsikring, men noen selskaper har dette med i en utvidet husforsikring. Dette punktet er kjempeviktig å sjekke når du skal sammenlikne tilbud.
  • Verdisaker: Noen selskaper dekker ikke enkelte verdigjenstander, som kostbare smykker og kunst, så se på hvilke verdigrenser som er satt i vilkårene. Noen selskap gir også avkorting på forsikringen hvis gjenstanden er så og så mange år - det vil si at du ikke får dekket gjenstanden til samme verdi som du kjøpte den på grunn av verditap over flere år.
GIR KRAFTIG BRANNUTVIKLING: Denne videoen viser brannutvikling i et elsparkesykkelbatteri som inneholder litium-ionbatterier. Video: If/NTB Vis mer

Lagre denne filmen i nettskyen

Selv om du har innboforsikring når ulykka først har skjedd, er ikke hele jobben din gjort.

For, hva eier du egentlig? Hva har du i kjøkkenskapene og kommodeskuffene?

Det er nemlig slik at før du får erstatning fra forsikringsselskapet, må du skrive ei liste over eiendelene som er stjålet/skadet.

Tenk bare hvor vanskelig det er å komme på alt du eier en vanlig dag, og tenk hvor mye verre det blir hvis du i tillegg er i en stressende, sårbar situasjon, for eksempel etter en boligbrann.

- Det er ingen tvil om at det er svært viktig, og ikke minst lurt, å dokumentere innbo og løsøre på en god måte. Du bør derfor ta fram mobilen eller fotoapparatet, og filme alt du eier, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til DinSide.

- Og, når du har filmet eller tatt bilde av alt du eier, bør du lagre dette utenfor hjemmet. I dag kan det være i nettskyen, eventuelt på en minnebrikke som oppbevares hos familie eller andre kjente utenfor husets fire vegger, sier Voll.

Det er nemlig slik at dokumentasjon av eiendeler som lagres fysisk i huset, ofte også går tapt hvis det er brann eller tyveri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer