Kompensasjon til arbeidstakere

Får kompensasjon for tapt arbeid

Nå skal utenlandske arbeidstakere som ikke får møtt på jobb på grunn av strenge innreisekrav, få kompensasjon.

KOMPENSASJON: Arbeidstakere fra EØS-land som ikke får møtt på jobb på grunn av innreiseforbud, kan nå få kompensasjon fra Nav. Her fra en byggeplass i Oslo. Foto: NTB
KOMPENSASJON: Arbeidstakere fra EØS-land som ikke får møtt på jobb på grunn av innreiseforbud, kan nå få kompensasjon fra Nav. Her fra en byggeplass i Oslo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nav melder at arbeidstakere som bor i utlandet, og som ble forhindret fra møte på jobb i Norge på grunn av innreiserestriksjoner, nå kan få kompensert tapt arbeidsinntekt.

– Dette gjelder typisk de som bor i Sverige og jobber i Norge, men omfatter også andre EØS-borgere som av ulike årsaker ikke har kunnet reise inn i landet på grunn av innstramningene som trådte i kraft 29. januar. Disse arbeidstakerne har vært i en vanskelig situasjon og kan nå få kompensasjon for tapt arbeidsinntekt, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Gjelder opptil 15 000 arbeidstakere

Nav anslår at dette gjelder mellom 10 000 og 15 000 utenlandske arbeidstakere, som har krav på utbetalinger på nærmere 1 milliard kroner tilsammen - avhengig av hvor lenge innreiseforbudet varer.

Disse vil få en kompensasjon på 70 prosent av sykepengegrunnlaget, og begrenset oppad til 70 prosent av en inntekt på 6 ganger grunnbeløpet i folketrygden. Arbeidsgivere må først utbetale kompensasjonen og får refundert beløpet av NAV i etterkant.

Ordningen ble vedtatt i Stortinget 13. april og godkjent i statsråd fredag 16.april.

Arbeidsgiverne må søke

Ifølge Nav må arbeidsgiverne først utbetale kompensasjonen og deretter få refundert beløpet av Nav i etterkant.

- Her er det arbeidsgiverne som har en viktig rolle. De skal forskuttere lønn til disse utestengte arbeidstakerne, og deretter søke om refusjon hos Nav. Det vil trolig senere komme en mulighet for disse arbeidstakerne å selv søke om kompensasjon, men denne søknaden er ikke klar ennå, sier Holte til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer